14 Temmuz 2024 Pazar

 İYİ PARTİ'NİN ROTASI VE DERVİŞOĞLU

İYİ PARTİ'NİN KİMLİK ARAYIŞI SÜRÜYOR



                                Sinan Ateş'in mahkemesinden bir an


NEVİN BİLGİN

Kuruluşunda yükseliş trendine giren ancak 6'lı masadan çekilmesi, seçim sonuçları, istifalar, Akşener'in Erdoğan'la görüşmesi ve kurultay gibi sancıları yaşayan İYİ Parti'nin yeni rotası, aynı zamanda yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu’nun da kendisini ispat etmesi ve partisine yön vermesi açısından önemli. 

Ülkü Ocakları geleneğinden gelerek ilk kez seçimle genel başkan olan isim Dervişoğlu'nun hem Akşener'in desteğiyle seçildi gölgesinden kurtulması, hem de partisine bir kimlik kazandırması önem taşıyor. 

Partinin Ak Parti'ye destek olması halinde MHP’den farkı kalmayacağı için ideolojik olarak kendisini devam ettirebilme özelliği kaybolabilir; solda Akşener’in yaptığı gibi muhalefet bloğunda yürürse, tabanından birçok üye kaybeden parti daha da küçülme tehlikesiyle karşılaşabilir. 

Bu nedenle Dervişoğlu’nun partisine yeni bir kimlik çizerek, kendisini ispat ederek "hür ve müstakil" olup olmadıklarını göstermesi önümüzdeki süreçte önem taşıyor. 

Bu konuda önemli bir zirve noktasını da yeni anayasa çalışmalarında partinin tavrı oluşturacak. Ancak erimeye başlayan, istifalarla boşalan partinin bu görüşmelerdeki duruşuna göre istifaların artması ya da azalması gündeme gelebilir.

Denge mi kuracak, yoksa iki bloktan birini mi tercih edecek? Doğru olanı ne kadar yapabilecek? Tüm bu soruların cevapları, İYİ Parti’nin geleceği için kritik olacak.

Akşener’in Kampanya Dönemi

İYİ Parti’nin lideri Meral Akşener’li seçim dönemi ve kampanyaya ilişkin

medyada çıkan iddialar, yapılan açıklamalar, spekülasyonlar, istifalar, partinin hem yeraldığı ittifak, hem de iktidar tarafından o dönemde yoğun olarak eleştirilmesi partinin tabandaki güvenini oldukça zedelemiş görünmektedir. 

İYİ Parti’nin Genel Durumu

İYİ Parti, ilk kurulduğu dönem ve sonrasında yakaladığı ivme ile aslında önemli bir aktör haline gelmişti. Özellikle 2018’deki kuruluşundan bu yana hızla büyüyen parti, seçimlerde etkili bir performans sergilemişti. Ancak yerel seçimlerde yaşadığı yenilgi sonrasında olağanüstü kurultay kararı alınması, Meral Akşener'in genel başkanlık görevini devretmek durumunda kalmasıyla değişin parti için dinamikler partinin geleceği de tartışmalı hale getirmiştir. 

Area'nın Son Anketi

AREA Araştırma tarafından yapılan son ankette, İYİ Parti'nin oy oranının yüzde 6.1 oranında olması, yüzde 10.4 oy oranı olan MHP'nin ardında yeralması da dikkat çekicidir. 

Afyonkarahisar Kampı ve Yeni Döneme Odaklanma Mesajı

Dervişloğlu, partinin haftasonu yapılan  kampında yeni döneme odaklanma, birlik ve beraberlik mesajı verirken, bundan sonra istifa edeceklere de "inanan bizimle yürüsün" demeyi ihmal etmemiştir. Toplantıda dile getirilen görüşlerin partinin muhalif çizgide devam etmesi yönünde olması gerektiği belirtilirken, AKP'den partiye gelen tabanı da küstürmeden bunun yapılması istenmiştir. 

31 Mart yerel seçimlerindeki ağır yenilginin ardından, istifalar ve iç tartışmalarla sarsılan İYİ Parti’nin, Afyonkarahisar’da milletvekilleri, Genel İdare Kurulu üyeleri ve Merkez Disiplin Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen kampında, "hatalar ve yeni rota ne olmalı" odak noktasını oluşturmuştur. Meral Akşener’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti, partinin çizgisinin ne olması gerektiği, yerel seçimlere hür ve müstakil girme kararı, istifalar karşısında nasıl tavır alınacağı, bundan sonraki siyasi çizgisi ve İYİ Parti’nin yeniden ayağa kaldırılması için neler yapılabileceği masaya yatırılmıştır. 

Hür ve Müstakil Mi Tartışması

Partinin en çok tartıştığı konulardan birisini partinin hür ve müstakil olup olmadığı oluştururken, bundan sonra izlenecek politikanın "muhalif" çizgide olması yönündeki görüşlerin ağırlıklı olarak dile getirilmesi dikkat çekmiştir. 

Bu gelişmeler, İYİ Parti’nin gelecekteki rotasını belirleyecek adımları içerirken, partinin ideolojik ve politik çizgisini de şekillendirecektir. Dervişoğlu’nun liderliğinde İYİ Parti’nin nasıl bir yol izleyeceği, Türk siyaseti kadar yeni anayasa çalışmaları açısından da önem taşımaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder