26 Temmuz 2024 Cuma

 

SOSYAL MEDYA GÖLGESİNDE, MİLLETVEKİLLERİNİN ÇALIŞMA GERÇEKLİĞİ

MİLLETVEKİLLERİ NÖBETLEŞE GENEL KURUL ÇALIŞMASINA KATILIYOR

ŞİMDİYE KADAR YOKLAMAYA KATILMADIĞI İÇİN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN YOK

DANIŞMANA YAZDIRILAN KONUŞMA METİNLERİ KÜRSÜDE KONUŞULUYOR

TBMM'YE GELEREK MİLLETVEKİLİYLE RAHATLIKLA GÖRÜŞEMEYEN SEÇMENLER 

GECE OYLAMALARINDAN ÇEKTİRİLEN "BEN ÇALIŞIYORUM, SEÇMEN VE GENEL BAŞKAN BENİ GÖRSÜN" FOTOĞRAFLARI NE İFADE EDİYOR? 

NÖBETLEŞE KATILIM VE İŞ YÜKÜNÜN PAYLAŞIMI NE KADAR DOĞRU? 

MİLLETVEKİLLERİ SEÇİM BÖLGESİNDE KAÇ GÜNÜNÜ GEÇİRİYOR? 

AVRUPA'NIN TATİL BELDELERİNDEN PAYLAŞILAN FOTOĞRAFLAR HALKTAN KOPUKLUĞUN GÖSTERGESİ DEĞİL Mİ?



NEVİN BİLGİN

Türkiye’de milletvekillerinin çalışma pratikleri ve bu çalışmaların kamuoyuna nasıl yansıtıldığı, son yıllarda giderek daha fazla eleştiri konusu olmaktadır. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, milletvekillerinin mesai saatleri konusunda tartışmalara neden olmaktadır. 

Milletvekilleri özellikle bütçe görüşmeleri dışında öğleden sonra başlayıp geceye sarkan görüşmelerden yakınırken, vatandaş ise milletvekillerine ulaşamamaktan, milletvekillerinin az çalışmasından yakınmaktadır. 

Çoğu milletvekilinin ise TBMM çalışmalarına aktif katılımı sıklıkla sorgulanmaktadır. İşte bu durum milletvekillerinin sık sık sosyal medya hesapları üzerinden özellikle de Meclis geç saatlere kadar çalışmışsa Genel Kurul Salonu'ndan fotoğraflarını koyarak vatandaşa ve özellikle de genel başkanlarına "Ben buradayım, gece olmasına rağmen çalışıyorum" mesajı vermelerine neden olmaktadır. 

Oysa TBMM Genel Kurulu'ndaki çalışmalara bir partinin grubundaki tüm milletvekilleri katılmamaktadır. Gerekli çoğunluğun sağlanması için nöbetleşe katılım sağlamaktadırlar. Komisyon çalışmalarına ise katılacak isimler belli olup zaten komisyon üyesidirler. Yani tüm milletvekillerinin komisyon ve genel kurul çalışmalarına katıldığı iddia edilemez. 

Seçmenler artık TBMM'de milletvekillerine kolaylıkla çat kapı gidip görüşme imkanı bulamamaktadır. Randevu sistemi olduğu gibi gbt sorgulaması, milletvekillinin kabul edip etmemesi gibi etkenler bunda rol oynamaktadır. Üstelik seçmenle görüşmeyen, seçim bölgesine gitmeyi tercih etmeyen milletvekillerinin gittikleri Avrupa ülkelerinden fotoğraf paylaşmaları vatandaşlarla arasına mesafe üstüne mesafe konulmasına neden olmaktadır. 

Devamsızlıktan Milletvekilliği Düşürülmüyor, Sadece HDP'liler düşürüldü

Milletvekillerine "yoklama" uygulanması Genel Kurul çalışmalarında olsa da, şimdiye kadar yoklama yapılarak gelmediği için milletvekilliği düşürülen ( HDP Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Leyla Zana, 2021'deki TİP Hatay Milletvekili Can Atalay) dışında örnek bile mevcut değil. Üstelik hiç gelmeyen milletvekilleri olmasına rağmen bu madde uygulanmamaktadır.  



Nöbetleşe Katılım ve Aktif Katılımın Sorgulanması

Meclis çalışmalarında sıkça gözlemlenen bir durum, milletvekillerinin nöbetleşe olarak genel kurul çalışmalarına katılmalarıdır. Bu sistemde, milletvekilleri sırayla mecliste bulunur ve oylamalara katılır. Böylece sürekli olarak mecliste bulunmak zorunda kalmazlar ve iş yüklerini paylaşırlar. Ancak bu durum, milletvekillerinin meclis çalışmalarına ve yasama süreçlerine ne kadar katkıda bulundukları konusunda şüpheler doğurmaktadır. Gerçekte, milletvekillerinin önemli bir kısmı yasama faaliyetlerine aktif olarak katılmak yerine, nöbetleşe sistemiyle mecliste bulunurlar ve bu da onların verimliliğini ciddi şekilde düşürmektedir.

Sosyal Medyadan Gösterme

Türkiye’de milletvekilleri, yasama faaliyetleri sırasında gece geç saatlere kadar çalıştıklarını gösteren fotoğrafları sosyal medyada paylaşmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Bu paylaşımlar, genellikle "Gece yarısı Meclis'teyim. Ben çalışıyorum" gibi başlıklarla yapılmakta ve milletvekillerinin ne kadar çok çalıştıklarını göstermek amacı taşımaktadır. Ancak bu durum, gerçekte milletvekillerinin ne kadar verimli çalıştıkları konusunda şüpheler uyandırmaktadır. Sosyal medyada yapılan bu paylaşımlar, çoğunlukla Genel Başkana ve seçmene selam niteliğinde olduğu için eleştirilmektedir.



Danışmanların Gölgesinde Milletvekilleri

Milletvekillerinin çalışma şekilleri, genellikle danışmanlarının hazırladığı metinleri okumak ve hazır konuşmalar yapmak üzerine kuruludur. Birçok milletvekili, kürsüye çıktığında danışmanları tarafından hazırlanmış konuşmaları yapar ve kendi özgün fikirlerini ifade etmekten uzak durur. Bu durum, milletvekillerinin aslında ne kadar aktif ve bilgili oldukları konusunda ciddi soru işaretleri yaratmaktadır. Danışmanların hazırladığı konuşmaları yapmak, milletvekillerinin halkın gerçek sorunlarına ne kadar hakim olduklarını ve çözüm ürettiklerini sorgulatmaktadır.

Yüksek Maaşlar ve Ekstralar

Türkiye’de milletvekilleri, yüksek maaşlar ve geniş imkanlarla donatılmışlardır. 2024 yılında milletvekili maaşları 110 bin TL’ye yükseltilmiş ve emekli olan milletvekillerinin aylık geliri 230 bin TL’ye ulaşmıştır. Ayrıca, her milletvekili üç danışman tutabilir ve bu danışmanların maaşları hazineden ödenir.



Meclis'e Sürekli Ek Bina Tutuluyor

Meclis personeli sayısının 10 bine yaklaşması ve sürekli ek bina kiralanarak personele yer aranması, bu sistemin ne kadar verimli ve gerekli olduğu konusunda ciddi soru işaretleri doğurmaktadır.

Halkın Güveni Kalmıyor

Türkiye’de milletvekillerinin çalışma pratikleri ve bu çalışmaların sosyal medyada sunumu, ciddi eleştirileri beraberinde getirmektedir. Halkın gözünde güven kaybına uğramaktadır.  Eleştiri ve denetim, demokratik bir sistemin sağlıklı işlemesi için vazgeçilmez unsurlardır ve vatandaşlar, temsilcilerini yakından takip etmelidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder