14 Eylül 2024 Cumartesi

 

KÜRESELLEŞME VE MİLLİYETÇİLİK, 

DEVLET BAHÇELİ MHP'Sİ (1997-2023) KİTABI ÜZERİNE


MİLLİYETÇİ SÖYLEM VE SEMBOLLER




"Milliyetçilikte kitleleri harekete geçirici bir dilin, milliyetçi kurgu tarafından şekillendirilmesiyle, tekli ve diyalektik ilişki başlatılmış olmaktadır. Çizilen sınır çizgisinin bir tarafında belirli bir vatana bağlılıkları esas prensip olan bireyler yer alırken, diğer tarafta ise bu vatana aykırı olabilecek ötekiler yerleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, milliyetçi duyuların ve kolektif bilincin artan bir oranda sahip olması amacıyla, çeşitli simgeler ve söylemler icat edilerek bireyler, zihinsel imgeler bu sembollerle ve simgelerle idare edilebilir bir pozisyona getirilmektedir."

Küreselleşme ve Milliyetçilik: Devlet Bahçeli MHP'si (1997-2023) adlı kitapta milliyetçiliğin "söylem boyutu"na ilişkin bir kesit. 

Milliyetçilik, sadece siyasi bir ideoloji değil, aynı zamanda kitleleri harekete geçiren güçlü bir dil ve semboller sistemi olarak karşımıza çıkar. Bu dil, özellikle milliyetçi kurgunun sınırlarını çizerek belirli bir gruba aidiyet hissi kazandırır.

Milliyetçilikte, semboller ve söylemler kritik bir rol oynar. Milliyetçi liderler, bayrak, vatan, şehitlik gibi simgeler aracılığıyla toplumu bir araya getirir ve bu semboller üzerinden kolektif bir bilinç inşa ederler. Bu simgeler ve söylemler, bir yandan bireyleri ortak bir "biz" kimliği altında toplarken, diğer yandan bu kimliğe aykırı görülen "ötekileri" dışlayıcı bir dil kullanır. Zihinsel imgeler, bu süreçte milliyetçi ideolojinin temel yapı taşlarını oluşturur. Bahçeli’nin MHP’sinde de bu süreç, küreselleşme karşıtı bir retorikle birleşir; yerli ve milli olana vurgu yapılarak ulusal değerlerin korunması gerektiği sık sık vurgulanır.

Kitapta da yer alan bu bölüm, milliyetçiliğin nasıl simgeler ve söylemlerle zihinlerde şekillendiğini ve bu imgeler aracılığıyla bireylerin nasıl yönlendirildiğini ortaya koyuyor. Milliyetçi ideoloji, sadece politik bir söylem değil, aynı zamanda kolektif bir bilinci harekete geçiren güçlü bir düşünce yapısıdır.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder