27 Nisan 2024 Cumartesi


      BİR OCAKLI İLK KEZ SEÇİMLE GENEL BAŞKAN OLDU

       YAZICIOĞLU KENDİ PARTİSİNİ KURARAK GENEL BAŞKAN OLAN OCAKLIYDI

      KURULTAY BİTTİ AMA GENEL BAŞKANLIK YARIŞI BİTMEDİ 

       TEPKİ İSTİFALARI BAŞLADI

      (Şefkat Çetin'in kızının düğününden bir kare. Müsavat Dervişoğlu ve ülkü ocaklı arkadaşları ile) Alişan Satılmış sosyal medya hesabından alınmıştır. 



      NEVİN BİLGİN 

      İYİ Parti'de Müsavat Dervişoğlu, Genel Başkan oldu. Dervişoğlu milliyetçi hareket içinde ülkü ocakları kanadından genel başkanlığa yükselen ikinci isim. Daha önce MHP'den ayrılarak BBP'yi kuran Muhsin Yazıcıoğlu da Genel Başkan olmuştu. Ancak, mücadele ettiği partide genel başkan adayı olamamıştı. 

       Dervişoğlu'nun seçilmesi bu açıdan milliyetçi gelenek içindeki "ocakçı" olarak anılan kesim için ayrı bir önem taşıyor. Türk siyasetinde gençlik örgütlerinin liderlik pozisyonlarına yükselme potansiyeline ve etkisini vurgulaması açısından örnek oluşturuyor. Dervişoğlu seçilse de önümüzdeki süreçte partideki genel başkanlık yarışının bitmesi beklenmiyor. 



                    Cezaevi hatırası

       GELENLER VE GİDENLER OLUR MU? 

      Genel Başkan olan Müsavat Dervişoğlu'na, Kurultay öncesinde Genel Başkanlığa veda eden Meral Akşener'in destek vermesi yanında, yine ocak geleneğinden gelen pek çok ismin destek vermesi dikkat çekti. Alparslan Türkeş'in kızı Ayyüce Türkeş Taş da Dervişoğlu'nun yanında yer aldı. Dervişoğlu'nun şu anda parti dışında bulunan ocak geleneğinden gelen isimleri partiye katıp katamayacağını, yine Dervişoğlu'nun geleneksel tabandan gelişi nedeniyle "merkez sağ" beklentisi içinde olan isimlerin partiden ayrılıp ayrılmayacağı da önümüzdeki günlerde belirginleşecek. 

        Kurulduğundan bu yana merkez ve milliyetçi alternatifler arasında gidip gelen İYİ Parti'nin, Müsavat Dervişoğlu'nun gelmesiyle milliyetçilik yanı ağır basan daha net bir profil çizmesi bekleniyor. 

       Kuruluşundan bu yana çizdiği yol haritası, partinin geleceği için belirsizlik ve risk ortaya çıkaran İYİ Parti, il kurulduğunda “milliyetçiliğin merkezi” olarak konumlanmış,  ancak zamanla milliyetçilikle ilişkisi belirsizleştiği eleştirileri almıştı. Pek çok ismin koptuğu İYİ Parti’nin gerçek ekseni ve kimliğinin ne olacağı konusunda tartışmanın daha geleneksel bir isim olan Dervişoğlu Genel Başkan olsa da kısa sürede bitmesi beklenmiyor. Bu konuda partinin ilk sınavını Meclis gündemine gelmesi beklenen "anayasa" çalışmaları oluşturacak. 


              ( Dervişoğlu kızı ve eşiyle)


      GENEL BAŞKAN ADAYLARI ÇOĞALDI

      Yapılan olağanüstü kurultayda genel başkan belirlense de, Kurultayda seçilecek genel başkanla da milliyetçi tabanın siyasi figür arayışı bitecek gibi görünmemektedir. Öncelikle Meral Akşener'in partiye yeniden dönüp dönmeyeceği konusu her zaman gündemde olacaktır. Yine olağanüstü kurultayda aday olmayan ancak olağan kurultay için hazırlık yapan Kürşat Zorlu, Buğra Kavuncu, Turhan Çömez gibi isimlerin de olağan kurultayda aday olması beklenmektedir. 

     İYİ Parti'nin genel başkanlık seçiminde ilk turda Koray Aydın 472, Müsavat Dervişoğlu 370, Tolga Akalın 327 ve Günay Kodaz ise 2 oy aldı. Ancak hiçbir adayın salt çoğunluğa ulaşamaması sebebiyle oylama üçüncü tura kaldı. Üçüncü turda Müsavat Dervişoğlu, 611 oy alarak rakibi Koray Aydın'ın 548 oyunda önüne geçti ve İYİ Parti'nin yeni genel başkanı oldu. Diğer yandan, ikinci turda adaylıktan çekilen Tolga Akalın, destek veren delegelerini serbest bıraktı. Akabinde Günay Kodaz da yarıştan çekilerek, desteğini Koray Aydın'a yönlendirdi. Ortaya çıkan tabloda ilk turda delegelerin çoğunluğunun oyunu alan 3.turda 63 oy farkla kaybeden Koray Aydın da Olağan Kongre'de yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor. 

      İSTİFALAR BAŞLADI

      Kurultay sonucuna tepki gösteren bazı isimlerin sıcağı sıcağına istifa etmeye başlamaları partide birlik havasının tam sağlanamayacağı endişesi de oluşturdu.  Kayseri İl Başkanı Sebati Ataman, ilk istifa eden isimlerden oldu. Ataman, açıklamasında, "3'ü birarada 611, Koray aydın 548. Kim mi kazandı? Vesayet ve kayyum sistemi. entübe olan İyi Parti'nin bugün fişi çekildi. Emek hırsızlarını Allah'a havale ediyorum. İYİ Parti'den istifa ediyorum"  diye tepki gösterdi.  

       Genel Başkan adayı Koray Aydın da grup başkanlığından ayrıldı. Müsavat Dervişoğlu'nun seçilmesiyle birlikte Aydın'ın bu görevinin son bulduğu belirtildi.  

       İki hafta önce "İlk günlerdeki heyecanım kalmadı, makul çözümler sunmak mümkün değil. Siyaset üretmek imkansız" diyerek istifa eden Ümit Özlale'nin ise Dervişoğlu'nun listesinden GİK üyesi olarak partiye döndüğü görüldü. 

      Oktay Vural, Ayfer Yılmaz gibi isimlerin Dervişoğlu'nun GİK listesinde yer almaması dikkat çekti. 

     Kimdir?

      Dursun Müsavat Dervişoğlu, 1 Şubat 1960'ta Ankara'da doğdu. Fatsalı bir ailenin çocuğu olan Dervişoğlu, ilkokul ve ortaokul eğitimini Fatsa'da aldı. Lise eğitimini ise Ankara, Fatsa ve Samsun'da tamamladı. 

     1978 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi İşletme Bölümüne kaydoldu ancak 12 Eylül 1980'deki askerî darbe nedeniyle öğrenimine ara vermek zorunda kaldı. Daha sonra öğrenci aflarından yararlanarak lisans eğitimini Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde tamamladı.

      Siyasi hayatına Milliyetçi Hareket Partisi'nde çeşitli kademelerde ve gençlik organizasyonlarında görev alarak başladı. Ülkücü Gençlik Derneği Fatsa İlçe Başkanlığı ile siyasi yöneticilik hayatına adım atan Dervişoğlu, daha sonra Bizim Ocak Dergisi ve Ülkü Ocakları'nın genel başkanlığı gibi önemli görevler üstlendi. Milliyetçi Çalışma Partisi'nin kuruluş sürecinde de aktif rol aldı.

      1991 yılından beri İzmir'de yaşayan ve ticaretle uğraşan Dervişoğlu, bir kız babasıdır. 2018-2019 yılları arasında İYİ Parti'de mahalli idarelerden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev aldı. 2019 yılı itibarıyla İYİ Parti meclis grubu başkanvekili ve 27. dönem İzmir milletvekilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder