18 Nisan 2024 Perşembe

 

MİLLİYETÇİLİK VE SEMBOLLER

SAKURA, KAMİKAZE VE JAPON KİMLİK ARAYIŞI

 


 


 

    NEVİN BİLGİN

    Rengi ve rüzgârda salınan yapraklarıyla gözalıcı güzellikteki Sakura çiçekleri, aslında derin bir felsefe içeriyor ve Japon milliyetçiliği ile kültürünün de sembolleri arasında.

    Çiçekler, doğanın döngüsü, yenilenme, geçiciliği simgeleme yanında, Japon intihar pilotları kamikazeler tıpkı sakura çiçekleri gibi kısa ömürlüydüler. Sakuralar, o narin güzellikleri arkasında Japon milliyetçiliğinin zirvesini, savaşın acımasız yüzünü de temsil ediyorlar.

    Bugün, sakura çiçekleri hâlâ Japonya'nın sembolü. Geçmişin gölgesini de sembolize eden sakuralar, kamikazelerin acı hatıralarını hatırlatırken, umudun ve yeniden doğuşun simgesi olarak da hayat buluyor.

    Samuray döneminden günümüze kadar, ölümün kabul edildiği ve hatta bazen beklenildiği bir kültürel anlayış vardır. Bu, özellikle bushido adı verilen samuray ahlakıyla ilişkilendirilir. Samuraylar, ahlak, disiplin, onur ve saygı gibi katı kurallarla yaşarlardı. Hayatlarını ve ölümü değerlendirme yetenekleri, onları eşsiz kılan özelliklerden biriydi. Bir samuray, doğal bir ölümden çok daha erken bir ölümü kabul etmeye hazır olabilirdi.





    Kamikaze ve Sakura

    Sakuralar yani kiraz çiçeği, samuraylar arasında yaygın olarak kullanılan sembollerden biriydi. Kısa ömrünün sonunu simgeliyordu ve genellikle savaş zamanlarında bu sembolizm daha belirgin hale geliyordu. Bu sembolizm, II. Dünya Savaşı sırasında kamikaze pilotlarının uçaklarını sakura deseniyle boyamasına kadar uzanıyordu. Bu intihar görevleri, ölümün kaçınılmazlığını ve fedakarlığın simgesi olmuştu.

    Günümüzde sakura çiçeği, orduda kullanılmaktan ziyade bir felsefi ve estetik sembol haline gelmiştir. Çoğu zaman, sakuranın güzelliği ve geçiciliği vurgulanır. Bu, Japon kültüründe

    Kamikaze ve sakura arasındaki ilişki, her ikisinin de Japon kültüründe ölüm ve geçicilik temalarıyla bağlantılı olmasından kaynaklanır. Kamikaze, II. Dünya Savaşı sırasında Japon pilotlarının düşman gemilerine karşı intihar saldırıları düzenlemesiyle bilinir. Bu saldırılar, pilotların kendilerini ülkeleri için feda etmeye hazır olduklarını gösteren bir fedakârlık ve cesaret eylemi olarak görülürdü. Kamikaze pilotlarının sakura çiçeklerine benzetilmesi, onların hayatlarını kısa sürede ve genç yaşta feda etmeleriyle ilişkilendirilebilir. Kamikaze pilotları, sakura çiçekleri gibi, parlak ve kısa bir ömür sürdüler ve ölümleri, Japon kültüründe hayatın geçiciliği ve güzelliğiyle özdeşleşen sakura çiçeklerinin dökülmesi gibi ani ve dramatikti. Bu nedenle, sakura çiçekleri ve kamikaze pilotları, Japon kültüründe ölümün kaçınılmazlığı ve yaşamın kıymeti üzerine düşünmeyi teşvik eden güçlü semboller olarak kabul edilir.




    Japon Milliyetçiliği

    Japon milliyetçiliği, Japonların tek bir değişmez kültüre sahip yekpare bir millet olduğunu iddia eden ve kültürel birliği teşvik eden bir milliyetçilik türüdür. Bu milliyetçilik, Japon halkının kendi ülkelerine, kültürel yapılarına, siyasi yapılarına ve tarihsel kaderlerine ilişkin çok çeşitli fikir ve düşünceleri içerir.

    Meiji döneminde milliyetçi ideoloji, öncelikle ulusal birliği ve vatanseverliği teşvik etmek amacıyla geliştirilmiş ve daha sonra Japonya'nın eşitlik mücadelesinde kullanılmıştır. Taishō ve Shōwa dönemlerinde ise totaliter hükümeti ve denizaşırı yayılma politikalarını desteklemek için gelişmiştir. Bu ideoloji, II. Dünya Savaşı'na kadar Japon ordusunun eylemleri için siyasi ve ideolojik bir temel oluşturmuştur.

   Japon milliyetçiliği, birçok sağcı siyasi partiye yol açmıştır. Bu partiler arasında Liberal Demokrat Parti, Japonya Ulus Partisi, Ishin Seitō Shimpū, Gündoğumu Partisi, Japonya Restorasyon Partisi, Japon Kokoro Partisi, Nippon Ishin no Kai ve İlk önce Japonya Partisi gibi önemli partiler bulunmaktadır.

 

Kaynakça

https://justaboutjapan.com/cherry-blossoms-in-japan-meaning-and-symbolism/

Karakaş, Zümre, JAPON Milliyetçiliği

Salğar, H. (2021). Japonların Kültürel Kimlik Araştırmalarının Japon Milliyetçiliği Üzerindeki Etkileri (İkinci Dünya Savaşından Önceki Süreç). Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 24, 247-277.

http://www.felsefetasi.org/sakuro-kiraz-cicegi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder