3 Mayıs 2024 Cuma

 

 

YAPAY ZEKA VE BİLGİSAYAR BİLİMİ EĞİTİMİNDE KÜRESEL EĞİLİMLER

AL İNDEX 2024 RAPORU’NDAN

 


    NEVİN BİLGİN

     Dijital çağda, yapay zekâ ve bilgisayar bilimi eğitimi önemli bir ivme kazanıyor. Bu alandaki eğilimleri anlamak, kimin nerede ne öğrendiğine ve bu eğilimlerin nasıl geliştiğine odaklanmak kritik öneme sahip hale geldi.

   


Stanford Üniversitesi'nin AI Index 2024 raporu, yapay zekâ alanındaki önemli gelişmeleri ve gelecek projeksiyonlarını 10 önemli çıkarım ile ortaya koydu. Bu çıkarımlar, yapay zekânın hızla gelişen alanında sağlam bir bakış açısı sunmakta. Rapordaki başlıca tespitler şöyle:

Üretken yapay zekâ yatırımı artıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, yapay zekâ özel yatırımlarında daha da öne çıkıyor.

Yapay zekâ maliyetleri düşürüyor ve gelirleri arttırmaya devam ediyor.

Toplam yapay zekâ özel yatırımları tekrar azalırken, yeni finanse edilen yapay zeka şirketlerinin sayısı artıyor.

Yapay zekanın kurumsal olarak benimsenmesi artıyor.

Çin, endüstriyel robotiklere hâkim hale geliyor.

Robot kuruluşlarında daha fazla çeşitlilik ortaya çıkıyor.

Yapay zekâ, çalışanları daha üretken hale getirerek, daha kaliteli işlere yol açıyor.

Fortune 500 şirketleri için yapay zekâ, özellikle de üretken yapay zekâ daha çok gündeme geliyor.

    EĞİTİM BOYUTU

    Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki bilgisayar bilimi ve yapay zekâ eğitim programlarındaki artış dikkat çekicidir. Özellikle, yapay zekâ ile ilgili İngilizce eğitim programlarının küresel sayısındaki artış gözle görülür seviyede artmakta.

    Avrupa'da da bilgisayar bilimleri eğitimi çeşitlenmekte ve yapay zekâ alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere yönelik lisans programları sayıca artmaktadır.

     K-12 eğitimindeki (12 yıllık eğitim) etkiler, Code.org  (kodlama ve yapay zeka eğitim platformu) gibi platformların ve yeni eğitim modellerinin yaygınlaşmasıyla daha da belirginleşmektedir. Öğrencilerin yapay zekâ ve bilgisayar bilimi konularına olan ilgisi artarken, eğitim programları da bu yönde gelişmektedir.


    FDA DAHA FAZLA ONAY VERİYOR



     Yapay zekanın tıp alanındaki etkileri giderek daha fazla araştırılmakta ve FDA'nın yapay zekâ sistemlerine onay vermesi de bu alandaki gelişmeleri hızlandırmaktadır. Yapay zekâ destekli tanı ve tedavi yöntemleri, tıbbi alanda önemli bir dönüşüm yaşanmasına katkı sağlamaktadır.

     ÇİN ROBOTTA ÖNE GEÇTİ



     Yapay zekâ ve bilgisayar bilimi alanındaki gelişmeler, ekonomik etkileriyle de dikkat çekmektedir. Özellikle Çin'in robot üretimindeki öncü rolü, endüstriyel dönüşümü hızlandırmaktadır. Çin'in robot üretimindeki liderliği, ekonomik büyümeyi ve endüstriyel verimliliği artırmaktadır.


KAYNAK: 

AI Endeksi Raporu 2024 – Yapay Zeka Endeksi (stanford.edu)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder