4 Mayıs 2024 Cumartesi

 

YAPAY ZEKA VE SENDİKALARIN GELECEĞİ

VİDEO OYUN SEKTÖRÜ DE DÜNYADA SENDİKALI OLUYOR

MİKROSOFT’TAN İLGİNÇ KARAR: YAPAY ZEKAYA KARŞI SENDİKA

 




     NEVİN BİLGİN

     Teknolojik gelişmeler, dijitalleşme ile sendikaların geleceği de tartışmalı hale gelmektedir. Ekonomik ve teknolojik değişimler, özellikle robotik, otomasyon ve yapay zekâ gibi teknolojilerin kullanımının artmasıyla birlikte işgücü piyasalarında ve sendikalaşma eğilimlerinde değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Sektörel olarak da ekonomilerin bileşiminde yaşanan değişimler, özellikle büyüme ve yüksek teknoloji sektörlerinde sendika üyeliğinin azalmasına neden olmaktadır.

İşverenlerin sendikasızlaştırma çabaları da sendikaları boşa çıkarak duruma eklemlenmektedir.  Sendika liderlerinin eleştirilmesi, sendikaların kalıcı iş kayıplarını önlemedeki başarısızlıkları da buna eklenince sendikaların geleceği tartışmalı hale gelmektedir. 

     ABD’de Ünlü Oyuncular Bile Sendikalı

     Özellikle gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkelerde tablo bu iken, kapitalizmin beşiği olan ABD gibi ülkelerde yapay zekaya karşı sendikalarla toplu sözleşmeler yapılması, sendikaların etkisini son dönemde yeniden gündeme taşımıştır.

     ABD'de yapay zekâ yanında, son dönemde eğlence sektöründe sendikaların etkisinin belirgin hale geldiği görülmektedir. Angelina Jolie gibi ünlü Hollywood oyuncularının bile sendikalı olduğu ABD’de son yıllarda içinde ünlü oyuncuların da yer aldığı ve stüdyolar arasında yapılan grev örnekleri görülmektedir. 

    Microsoft Örneği

    Büyük şirketlerin, örneğin Microsoft'un Activision Blizzard gibi şirketleri satın almasıyla ortaya çıkan anti tröst davaları da sendikal hareketlerle ilgili olarak önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

     Yine Microsoft'un çalışanlarıyla yapay zekâ odaklı bir toplu sözleşme imzalaması, teknoloji dünyasında önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu sözleşme, yapay zekâ sistemlerinin adil davranacağı ve herkesi güçlendirmeye odaklanacağı taahhüdüyle dikkat çekmektedir. Microsoft, bu sözleşmeyi imzalayarak yapay zekânın çalışanlara zarar vermekten ziyade fayda sağlamasını hedeflediğini belirtmektedir.

    Video Oyun Sektöründe Sendikalaşma

     Ayrıca, Microsoft'un video oyun yan kuruluşlarında sendikalı çalışanların sayısını artırması ve Activision adına Amerika İletişim İşçileri Sendikası'nın (CWA) en büyük sendika haline gelmesi de önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Bu durum, video oyun sektöründeki sendikal hareketlenmeyi ve çalışanların haklarını savunma gücünü artırmıştır.

     Microsoft'un bu adımları, yapay zekâ teknolojilerinin iş dünyasında yarattığı tartışmaları da gözler önüne sermektedir. Yapay zekânın ilerlemesiyle birlikte pek çok sektördeki çalışanlar, işlerinin değişeceği ve bazılarının işsiz kalabileceği endişesi taşırken, Microsoft'un toplu sözleşmeyle yapay zekânın risklerini yönetme ve çalışanları koruma yolunda adım atması, sektördeki diğer şirketlere de örnek teşkil etmektedir.

     Bu gelişmeler, yapay zekâ teknolojilerinin etkilerini tartışırken işçi haklarının ve sendikal hareketlerin de önemli bir parçası olduğunu göstermektedir. Microsoft'un bu adımlarıyla, yapay zekâ teknolojilerinin sürdürülebilir ve adil bir şekilde kullanılması konusundaki çabaları da desteklenmiş olmaktadır.

     Amerika'da 2024 yılında sendikalaşma oranının %10.11 olduğu görülürken, bu oranın 1960 yılında %30.9, 1976 yılında %21.6 olduğu görülmektedir.



     Türkiye’de Kamu’da Sendika Var, Özelde Yok

     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre, 2024 yılında Türkiye'de sendikalı işçi sayısı 2 milyon 495 bin 423. Bu rakam, ülkedeki toplam 16 milyon 395 bin 275 kayıtlı çalışanın %15,22'sine denk geliyor. Özellikle özel sektörde sendikalaşma oranı %7 olarak kaydedildi. Ancak, kayıt dışı işçilerin de dahil edilmesiyle sendikalaşma oranının daha da düştüğü söylenebilir.

     Avrupa’da Yüzde 66 Sendikalaşma Oranı

     Danimarka’da sendikalaşma oranı yüzde 66’yı geçmiş durumda, Belçika, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç gibi kuzey Avrupa ülkelerinde sendikalaşma oranlarında bir düşüş yaşansa da, diğer ülkelere göre hala oldukça yüksek seviyelerde seyrediyor. Özellikle İzlanda'da sendikalaşma oranları rekor düzeylerdedir. Belçika'da 1960 yılında yüzde 41.5 olan sendikalaşma oranı, 2001 yılına kadar sürekli artarak yüzde 56.4'e ulaştı. Ancak 2018 yılında yüzde 50.3'e geriledi. Danimarka'da 1960 yılında yüzde 59 olan sendikalaşma oranı, 1983 yılında yüzde 80.3 ile zirveye çıktı. 2018 yılında ise yüzde 66.5 olarak kaydedildi.



     Finlandiya'da 1960 yılında sendikalaşma oranı yüzde 31.9 iken, 1993 yılında yüzde 81.2'ye yükseldi. 2018 yılında yüzde 60.3 düzeyindeydi.

     İzlanda'da ise sendikalaşma oranları rekor düzeydedir. 1979 yılında yüzde 67.2 olan oran, 2002 yılında yüzde 92.5'e yükseldi.

    Bu veriler, kuzey Avrupa ülkelerinde sendikalaşmanın genel olarak yüksek seviyelerde olduğunu ve tarihsel olarak da önemli değişimler yaşandığını göstermektedir. Bu ülkelerde sendikaların işçi haklarının korunması ve iş yaşamında söz sahibi olma konusunda etkili oldukları görülmektedir.


 

Kaynakça:

DÜNYADA SENDİKALAŞMA ORANLARI DÜŞÜYOR (tekgida.org.tr)

Microsoft, Yapay Zekâ Odaklı Toplu Sözleşme İmzaladı - Webtekno

Microsoft ve CWA’dan Tarihi Sendika Anlaşması • Pika Haber

İşyerlerinde Yapay Zekâ Verilerinin Korunmasına Yönelik Kapsamlı Küresel Kılavuz – LEGAL BLOG

Angelina Jolie - Vikipedi (wikipedia.org)

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı | İsçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayıları Hakkında Tebliğler (csgb.gov.tr)

fotoğraf: https://internetprotocol.co/hype-news/2020/03/16/bill-gates-steps-down-from-microsoft-board-of-directors/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder