12 Temmuz 2024 Cuma

ANKARA'YA NE YAPTIK?  

ANKARA: TAŞKINLAR VE KURAKLIKLAR KENTİ

TBMM DE DAHİL ÖNEMLİ BİNALAR DERELERİN ÜZERİNE YAPILDI

ANKARA KESKİN'DE 1870'LERDE 50 BİN NÜFUSUN 20 BİNİ NASIL ÖLDÜ? 



NEVİN BİLGİN 

Avrupa ülkelerine gidip kentin içinden geçen akarsuların üzerindeki köprülerde fotoğraf çektiren çoktur. Peki bizim Anadolu kentlerimizde neden böyle yapılar ve akarsular görmeyiz. Akarsularının bu kadar çok olduğu yerlerden birisi olan Anadolu'da akarsulara ne oldu?

"Tarihin tekerrür edip etmeyeceği bilinmez, ancak Ankara'da taşkınların yinelenmesi bunu doğruluyor". Bu sözler, TMMOB Ankara Şubesi'nden Hasar Akyar'ın kitabından alıntılanmıştır. Kitaptaki Ankara'nın tarihindeki kuraklık ve taşkınlar ile geçmişteki o güzel dere ve akarsularının nerelerden geçtiği fotoğrafları da yer alıyor. 



Ankara'da, 1957 yılında Hatip Çayı'nın taşmasıyla büyük bir sel felaketi yaşandı. Daha sonra, 1961 yılında benzer bir taşkın meydana geldi ve bu selde 196 kişi hayatını kaybetti. Ankara'daki kuraklık ve kıtlık ise hafızalarda derin izler bırakmıştır. 

1945 yılının Aralık ayında, 18. gününde TBMM'de yapılan görüşmelerde Milletvekili Selahattin Batı, Ankara kuraklığı ile ilgili şunları söylüyor: 

"1871-1874 yılları arasında meşhur bir kuraklık yaşanmıştır. Ankara'da tüm sular kurumuş, köyler boşaltılmış ve halk göç etmiştir. Bu köylerin enkazına bugün bile rastlanır. Kuraklık sırasında Ankara köylerinin nüfusunun dörtte biri hayatını kaybetmiştir. Keskin'deki 52 bin nüfustan 20 bini ölmüş, 7 bini ise göç etmiştir. Ankara valisi, İstanbul'dan telgraf çekerek, günde 1500-2000 kişinin öldüğünü söylemiştir. 'Anadolu'da kuraklık bu kadar müthiş olabilir,'"





Evliya Çelebi ise, "Ankara, kaynak suları akan ve çağlayan bir kenttir," diyor. Dikmen Deresi ve İncesu Deresi eski fotoğraflarda büyük heybetiyle akarken, şimdi ise üzerlerinde binalar yükseliyor.



Bugün çoğu kamu binasının Ankara'nın en önemli derelerinin üzerine yapıldığı görmekteyiz. TBMM'nin yeni yapılan binalarının her yağmur yağdığında su basmasının sebeplerinden birisi de bu. Altından Dikmen Deresi'nin geçiyor olması. 

Dikmen Deresi, İncesu Deresi, Kavaklıdere...Ne mi oldu? Üzerine yüksek binalar yaptık tabii ki. 


Kaynakça:

Akyar, Hasan, Ankara Ankaralamalar, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder