13 Temmuz 2024 Cumartesi

TÜRKİYE'DE ÖLMEK KOLAY, YAŞAMAK ZOR

ÇUKURA DÜŞEREK ÖLMEK

ŞEHİRLERARASI OTOBÜSTE KAFASINA KESER DÜŞME SONUCU ÖLMEK

CEP TELEFONU PATLAMASI SONUCU ÖLMEK

YORGUN KURŞUNLA ÖLMEK

ÇÖP KAMYONUNUN KAPAĞI AÇILIP ÇARPTIĞI İÇİN ÖLMEK

KALDIRIM TAŞINA TAKILARAK BEYİN KANAMASI GEÇİRİP ÖLMEK

,,,,,,,,,,


                                             fotoğraf: samimihaber

NEVİN BİLGİN 

Türkiye’de insan hayatı ne yazık ki yeterince önemsenmiyor. İhmallerin ve sorumsuzlukların yaygın olduğu ülkede, ölüm ve kazalar sıkça karşılaşılan durumlar. Kimsenin sorumluluğunu yerine getirmemesi ve işini düzgün yapmaması, trajik sonuçlara yol açabiliyor. Bu durum, insanların hayatlarını kaybetmesine neden olan çeşitli olaylarla kendini gösteriyor.


Maden Kazaları

Türkiye’de maden kazaları, maalesef sıkça yaşanıyor. Grizu patlamaları, göçükler ve yangınlar gibi sebeplerle binlerce maden emekçisi hayatını kaybetti. Zonguldak, bu tür kazaların en çok görüldüğü il olarak öne çıkıyor. Özellikle kömür madenlerinde meydana gelen grizu patlamaları, yüzlerce işçinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Altın madenlerinde ise çökme sonucu meydana gelen kazalar sıkça yaşanıyor ve bu kazalar da birçok işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanıyor.


Trafik Kazaları

Trafik kazaları, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir ölüm nedeni. Yandan çarpma, yayaya çarpma, arkadan çarpma gibi trafik kazası türleri maalesef can kayıplarına yol açıyor. Ülkenin yollarında alınmayan önlemler ve sürücülerin dikkatsizlikleri, her yıl binlerce insanın hayatına mal oluyor.


Hapishane Eylemleri

Son yıllarda hapishanelerde yaşanan olaylar da dikkat çekiyor. Örneğin, hapishane yangınları veya diğer türdeki eylemler sonucu insanlar hayatlarını kaybedebiliyor. Özellikle hapishane koşullarının kötü olması ve yetkililerin bu durumu düzeltmekte yetersiz kalması, trajik olayların yaşanmasına zemin hazırlıyor.


Türkiye’de bazen nadir görülen ve beklenmedik olaylar da insanların hayatlarını kaybetmesine neden olabiliyor. Beklenmedik bir şekilde bir nesnenin düşmesi, elektrik çarpması, inşaat kazaları veya doğal afetler gibi durumlar da insanların hayatını etkileyebiliyor. İşte bazı dikkate değer örnekler:

Çukura Düşme

Şehir merkezlerinde yapılan alt yapı çalışmaları sırasında yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması nedeniyle, insanların açıkta bırakılan çukurlara düşerek hayatlarını kaybetmesi sıkça yaşanıyor.

Kamyon Kapaklarının Açılması

Kamyonların düzgün şekilde sabitlenmemiş kapaklarının açılması sonucu, yoldan geçen yayaların veya araçların bu kapaklara çarpması sonucu ölüm olayları meydana geliyor.

Kaldırım Kazaları

Kaldırımların düzgün yapılmaması veya yerinden oynaması nedeniyle insanlar düşerek ciddi yaralanmalar yaşayabiliyor, hatta beyin kanaması geçirip hayatlarını kaybedebiliyorlar.

Kafaya Atılan Pet Şişe

Eğlence mekanlarında veya sokaklarda yapılan bilinçsiz hareketler, örneğin kafaya atılan pet şişe gibi durumlar, beklenmedik ölümlere sebep olabiliyor.

Reklam Tabelalarının Düşmesi

Güvenli bir şekilde monte edilmemiş reklam tabelalarının düşmesi sonucu meydana gelen ölümler, sorumsuzluk ve ihmalin çarpıcı örneklerinden biri.

Otobüs Durak Kazaları

Toplu taşıma araçlarının durağa hızla girmesi veya kontrolsüz hareket etmesi sonucu, durakta bekleyen yolcuların hayatlarını kaybetmesi.

Su Birikintisinde Elektrik Çarpması

Sokaklarda biriken su birikintilerinin içine düşen elektrik kabloları nedeniyle elektrik çarpması sonucu ölümler de yaşanıyor.

Telefon Patlaması

Özellikle şarj sırasında patlayan telefonlar, kullanıcılarının yaralanmasına veya ölümüne sebep olabiliyor.

Doğalgaz Zehirlenmesi

Evlerdeki doğalgaz sızıntıları, yeterli güvenlik önlemleri alınmadığında zehirlenmelere ve ölümlere yol açabiliyor.

Kömürden Zehirlenme: Kış aylarında kömür sobalarının yeterince havalandırılmaması veya hatalı kullanımı, karbon monoksit zehirlenmesine ve ölümlere neden oluyor.

Yemekten Zehirlenme

Gıda güvenliğine dikkat edilmemesi sonucu meydana gelen zehirlenmeler de ölümle sonuçlanabiliyor.

Köpek Isırması

Başıboş gezen sokak köpeklerinin saldırıları, özellikle çocukların ve yaşlıların hayatını tehlikeye atabiliyor.

Kene Isırmaları

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıklara neden olan kene ısırıkları, bazı bölgelerde ölümlere yol açabiliyor.

Şehirlerarası Otobüslerde Kaza

Şehirlerarası otobüslerde seyahat eden yolcuların, araç içinde yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması sonucu meydana gelen kazalarda hayatlarını kaybetmesi. Örneğin kafasına keser düştüğü için ölenler. 

Aile İçi Şiddet ve Kadın Cinayetleri

Türkiye’de aile içi şiddet ve kadın cinayetleri, ne yazık ki yaygın ve ciddi bir sorun. Kadınların korunması için yeterli önlemler alınmaması ve faillerin cezalandırılmaması, bu tür trajik olayların artmasına neden oluyor.

Yorgun Kurşun

Düğünlerde, spor karşılaşmaları sonrasında ya da kafasına göre havaya ateş eden kişinin silahından çıkan kurşunla ölüm. 

Türkiye'de, ihmaller ve dikkatsizlikler nedeniyle hayatını kaybeden insanların hikayeleri ne yazık ki çok yaygın. Bu durum, toplumda güven ve yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. İnsan hayatının daha değerli hale gelmesi için sorumluluk bilincinin artması ve işlerin daha dikkatli yapılması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder