1 Ağustos 2024 Perşembe

 

ABDURRAHİM TUNCAK: "ATATÜRK'ÜN MANEVİ EVLADI MI, YOKSA ÖZ OĞLU MU" TARTIŞMASI



                     Kaynak: Abdurrahim Tuncak - Biyografya


NEVİN BİLGİN 

Türk tarihinin en önemli figürlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatında birçok genç insanın elinden tuttuğu ve onlara destek olduğu bilinir. Bu gençlerden biri de Abdurrahim Tuncak'tır. Diyarbakırlı bir yetim olarak Atatürk'ün himayesine alınan Tuncak'ın, Atatürk'ün manevi evladı mı yoksa öz oğlu mu olduğu konusu, tarihçiler ve kamuoyu arasında yıllardır tartışılmaktadır.

Abdurrahim Tuncak'ın Hayatı ve Atatürk ile İlişkisi

Abdurrahim Tuncak, 1908 yılında Diyarbakır'da doğdu. Henüz 8 yaşındayken, 1916 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sırasında ailesini kaybetti. Bu dönemde, Kafkas Cephesi'nde görev yapan Mustafa Kemal Paşa, Bitlis ve Muş illerinin Rus işgalinden kurtarılması sırasında, ailesi savaşta ölen öksüz ve yetim çocuklardan biri olan Abdurrahim'i himayesine aldı. İstanbul'a getirilen Abdurrahim, Mustafa Kemal Paşa'nın annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım'ın yanında büyüdü.

Eğitimi ve Kariyeri

Mustafa Kemal Atatürk, Abdurrahim'in yurtdışında eğitim almasını uygun gördü ve 1929 yılında Berlin Teknik Üniversitesi'ne gitmesini sağladı. Eğitim masraflarının tamamı Atatürk tarafından karşılanan Abdurrahim, elektrik mühendisi olarak mezun oldu. 1934 yılında Tuncak soyadını aldı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda çalışarak buradan emekli oldu. Ayrıca, Savarona yatının satın alınması görüşmelerinde de tercümanlık yaptı.


Tartışmalar ve İddialar

Abdurrahim Tuncak'ın Atatürk'ün manevi evladı olduğu bilinmektedir, ancak bazı iddialar onun Atatürk'ün öz oğlu olabileceğini öne sürmektedir. Bu iddialar özellikle, Atatürk'ün manevi kızlarından Sabiha Gökçen tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Gökçen, Atatürk'ün tek varisinin kardeşi Makbule Atadan olduğunu ve altı manevi kızının bulunduğunu belirtmiştir. Gökçen'e göre, Atatürk birçok genci okutmuş ve onların elinden tutmuştur, ancak Abdurrahim'in Atatürk'ün öz oğlu olduğunu iddia etmek, hem Atatürk'e hem de tarihe saygısızlıktır.


Abdurrahim Tuncak Atatürk Müzesi

Abdurrahim Tuncak'ın koleksiyonunda yer alan Atatürk'e ait eşyalar, Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü'nde 1986 yılında açılan müzede sergilenmeye başlamıştır. Daha sonra üniversite, Atatürk'ün İstanbul Akaretler'deki evinin aynısını kampüsünde inşa ederek bu müzeyi genişletmiştir. Müze, Abdurrahim Tuncak Atatürk Müzesi adıyla halka açılmış ve burada Tuncak'ın ailesinin hediye ettiği Atatürk'e ait özel eşyalar da sergilenmektedir.


Sabiha Gökçen'in Tepkisi

Sabiha Gökçen, Abdurrahim Tuncak'ın Atatürk'ün manevi evladı olduğu şeklindeki iddialara sert tepki göstermiştir. Gökçen, Atatürk'ün erkek bir manevi evladı olmadığını, sadece altı manevi kızı bulunduğunu ve bunların da vasiyetinde yer aldığını belirtmiştir. Ayrıca, Başkent Üniversitesi'nin Abdurrahim Tuncak adına bir müze açmasını eleştirmiş ve bu durumu Atatürk'e ve tarihe saygısızlık olarak nitelendirmiştir.

Sabiha Gökçen konuyla ilgili şunları söylemiştir: 

‘‘Atatürk'ün tek varisi vardır. O da kardeşi Makbule Atadan Hanım'dır. Altı Türk kızını da manevi evladı yapmıştır. Afet İnan, Zehra Aylin, Rukiye Erkin, Nebile, Ülkü ve bendeniz. Birçok genci ise elinden tutup okutmuştur. Sığırtmaç Mustafa, Abdürrahim ve diğerleri. Biz manevi kızları sürekli yanında kalır ve seyahatlerinde kendisine refakat ederken, Abdürrahim isimli çocuk yaverlerin yanında yatıp kalkardı. Bu gencin O'nun tek varisi, hatta düpedüz kendi oğlu gibi gösterilmesi, Atatürk'e ve tarihe karşı saygısızlıktır. Başkent Üniversitesi'nin böyle bir duruma düşürülmesi ise inanılacak gibi değildir. Ne demek oluyor Atatürk adını lütfen sona ekleyip ‘Abdürrahim Tuncak Atatürk Müzesi' diye bir müze açmak? Bir de beni davet ediyorlar. Tabii ki gitmeyeceğim. Bu işe önayak olduğunu sandığım ve değerli bir bilim adamı olarak bildiğim Profesör Mehmet Haberal'ı aradım. Kendisine durumu anlatınca, 'Bunları bilmiyorduk!' demez mi? Bir bilim adamı, Atatürk'ün başkentinde, 'Başkent' adını taşıyan bir üniversitenin içinde araştırıp soruşturmadan böyle bir şeyi nasıl yapar?’’


Güzel gözleri çakmak çakmaktı. Uçağına atlayıp manevi babasının emriyle savaşa gider gibiydi:

‘‘Abdürrahim Tuncak Bey'in yakınlarını uyardım. Ne yazık ki bir yararı olmadı. Duydum ki cenazesine bir gazeteci gelmiş. 'Abdürrahim Tuncak sırlarıyla bu dünyadan göçtü' diye konuşmuş. Atatürk'ün ne bir gerçek oğlu olmuştur ne de bir erkek varisi. Bütün aydın Türk gençleri O'nun varisi ve oğludur. Yetmez mi?’


Abdurrahim Tuncak, Atatürk'ün hayatında önemli bir yere sahip olan ve onun himayesinde büyüyen bir gençtir. Ancak, onun Atatürk'ün manevi evladı mı yoksa öz oğlu mu olduğu konusu, tarihçiler ve kamuoyu arasında tartışmalı bir konu olarak kalmaya devam etmektedir. Bu tür iddialar, hem Atatürk'ün mirasını hem de tarihsel gerçekleri doğru anlamak açısından dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.


Kaynakça

Orhan Karaveli, "Sabiha Gökçen: O'nun erkek varisi yok", Hürriyet Tatil&Pazar eki, 17 Ekim 1998.

Orhan Karaveli'den alınan sözlü bilgiler (Nisan 2013).

"Abdurrahim Tuncak", Wikipedia: Link

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder