3 Ocak 2025 Cuma

                                            SEN ANLAT 

                     KONUK  AKADEMİSYEN

              PROF.DR. HAYDAR ÇAKMAK


ULUSLARARASI İLİŞKİLER UZMANI PROF.DR. HAYDAR ÇAKMAK: 

"21.YÜZYILDA TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ GERİ GİTMİŞTİR" 

"TÜRK AYDINLARI, TÜRK ENTELİJANSIYASI BUGÜN MİLLİYETÇİ PARTİLERDEN UZAKTA DURUYOR"

" İRAN, ORTADOĞU'DA DENGE UNSURU, İRAN'A DOKUNAMAZLAR. DOKUNURLARSA ORTADOĞU'DAKİ TÜM DENGELER BOZULUR" 

"SURİYE'DE ABD VE İSRAİL ÇOK ETKİLİ"

"ABD VE İSRAİL GÜÇLÜ ANCAK ELLERİNDE MUSA'NIN KILICI YOK" 

"SURİYE'NİN İÇ BARIŞI SAĞLAMASI ZOR, KOMŞULARIYLA DA SORUN YAŞAYABİLİR"





NEVİN BİLGİN

Uluslararası İlişkiler uzmanı akademisyen Prof.Dr. Haydar Çakmak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çakmak, geçmiş yüzyılla karşılaştırıldığında Türk milliyetçiliğinin geriye gittiğini belirterek, "21.yüzyılda Türk milliyetçiliği geri gitmiştir" dedi. Çakmak, Türk aydınları ve Türk entelijansıyasının bugün milliyeçti partilerden uzakta durdurdıklarını söyledi. 

Çakmak, İran'ın Ortadoğu'da denge unsuru olduğuna da dikkat çekerek, "İran'a dokunamazlar. Dokunurlarsa Ortadoğu'daki dengeler bozulur" dedi. Çakmak, Suriye'de ABD ve İsrail'in çok etkili olduğunu, Rusya ve İran'ın kalıntılarının bulunduğunu, Suudi Arabistan ve Katar'ın da yeni yönetimle ilişki içinde bulunduğunu hatırlatarak Türkiye'nin şu andaki durumunun konforlu olmadığının altını çizdi. Çakmak, Suriye'de iç barışı sağlamanın zor ollduğuna da dikkat çekti. 

SURİYE'NİN İÇ BARIŞI SAĞLAMASI ZOR, KOMŞULARIYLA DA SORUN YAŞAYABİLİR

Çakmak'ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle: 

Soru: Suriye'deki gelişmeleri ve Türkiye'nin konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

"Suriye'de artık milli bir devlet ve hükümet yok. Uluslararası bir belirtilmemiş bir koalisyonun yönetiminde gibi bir durum var. Çünkü bir ülkenin topraklarında ABD, İsrail, İngiltere gibi ülkelerin vurulması demek kesinlikle 21. yüzyılın en büyük 3 emperyalist ülkesi. Bunların hakim olduğu bir ülkede ulusal devletten, ulusal topraktan, ulus kavramından söz etmek mümkün değil. 

İran ve Rusya'nın da bu topraklarda kalıntılarının olduğunu da dikkate almak gerekiyor. Dolayısıyla bütün bu ülkeleri dikkate aldığınızda Suriye'nin kesinlikle ileriki tarihlerde iç barışı sağlayamayacağı gibi komşu ülkeleriyle de sorunlar yaşayabilir. 

Türkiye, Irak Kürtlerden dolayı ciddi sorunlar yaşayabilir. Bunun ötesinde İran askerlerini çekmiş bile olsa, oradaki ittifak gruplarıyla Suriye'yi tek başına bırakacağını sanmıyorum"



SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR, SURİYE'DEKİ YENİ YÖNETİMLE YAKINDAN İLGİLENİYOR 

"Suudi Arabistan davet üzerine yeni yönetim buraya gitti. Katar'ın Suriye ile yakından ilgilendiğini görüyoruz. Arap ülkelerinin iki önemli figürünün Suriye ile ilgilenmesi önemli. Türkiye açısından da önemli. 

Türkiye'nin Suriye üzerinde emperyalist bir amacı sözkonusu değil. Toprak bütünlüğünü de destekliyor. Türkiye'nin politikaları, ileride belki politika çerçevesinde rolü de olabilir. Şu andaki durumda Türkiye'nin bulunduğu durum konforlu bir durum değil. Çünkü orada gördüğümüz kadarıyla ABD ve İsrail çok etkili. Şimdi iki arap ülkesi de yakın ilişki kuruyor. Türkiye'ye ye burada rol çıkar mı?"

"TÜRKMENLERE STATÜ VERİLMESİ KONUŞULMUYOR"

"Türkiye'de dikkatle takip edilmesi gereken konu da, Suriye'de Türkmenler var. Türkmenlerle ilgili herhangi bir statü verilmediği gibi konuşulmuyor, bu olumsuz bir durum. Suriye'nin çok net olmayan bir politikası var. 

Mevcut yönetimin tek net politikası Suriye'deki farklı askeri güçlerin Suriye Silahlı Kuvvetlerine intibak edeceğini söyledi. Şu anda Suriye Ordusu var. Kendilerini dağıttılar. Ordu kurmaları gerekiyor. Ordu kurulduktan sonra silahlı güçlerin katılması mümkün olabilir. Diğerler ide katılır mı sonra belli olur. Biraz zamana barıkmak gerekiyor. Suriye gibi parçaılı bir ülkeyi yönetmek zor. 21. yüzyılın emperyalist ülkelerinin orada bulunması da mevcut yönetimin işini zorlaştıracaktır. 

"TÜRK MİLLİYETÇİSİYİM DİYENLER NE KADAR BU ÖZELLİKLERİ TAŞIYOR" 

Soru: Türk miliyetçiliğinin günümüzde geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 

"Türk Milliyetçiliğinin ırkçılıkla alakası yok. Çünkü Türkleri koruma kollama amaçlıdır. Saldırma milliyetçiliği değildir. Irksal değildir. Yüksek ırk, üstün ırk ilkesine dayanmaz. İtalyan faşizmi ile Alman nazizmi gibi değildir. Türkçülük de, Türk milliyetçiliği de böyle birşey değildir. 

Türk milliyetçiliği Türk milletini koruma ve kollamaktır. Türk milletinin ve devletinin tüm varlıkları, maddi ve manevi varlıklarını çoğaltmak, yükseltmektir. Taşı, toprağı dahil olmak üzere, kedisi, köpeği dahil olmak üzere, başka insanlar olmak üzere yüceltmek, yükseltmek amacı taşır. 

Türk milliyetçiyim diye kendisini tanımlayanlarının ne kadar bu özellikleri taşıyor düşünmek gerekir. Türk milletinin ikbali için kim çalışıyor, Türk milletinin ikbali için mi çalışanlar var, kendi ikballeri için çalışanlar mı var? 

"TÜRK AYDINLARI MİLLİYETÇİ PARTİLERDEN UZAK DURUYOR"

Türk aydınları ve Türk entelijansıyası dikkat ederseniz milliyetçi partilerden uzak duruyorlar. Bunun nedeni de yanlış ellerde, yanlış tarif edildiği için. Milliyetçi aydın bir kesim var. 

20.yy başında 1912'de Türk ocaklarını kuran gruba, heyete  bakalım. Entellektüel olarak ve idealizm açısından da durum günümüzdeki yapıdan oldukça farklı. 21. yüzyılda Türk Milliyetçiliği geri gitmiştir. 

"İRAN ORTADOĞU'DA DENGE UNSURU" 

Soru: Suriye'deki gelişmelerin ardından sıra İran'a geldi söylemleri var nasıl değerlendiriyorsunuz? 

"İran, Ortadoğu'da  denge unsuru. İran'a bu nedenle dokunmazlar. İran'a dokunacaklarsa, bunun anlamı Ortadoğu'da radikal değişiklik yapma planı vardır. Bugünkü bölgesel sistemde İran'ın önemli rolü var. Ortadoğu'yu başka şekle dönüşme niyeti varsı, İran'a da, Türkiye'ye de dokunurlar. 

ABD'nin, İsrail'in elinde Musa'nın kılıcı yok. Herşeyi yapar diyorlar. Birçok şey yapabilir ama elinde Musa'nın kılıcı yok. 

Bölgedeki ülkelerle işbirilği yapmak durumunda kalıyorlar. Ya Türkiye ile, ya İran'la ya İrak'la, ya Suriye ile. Bölgede işbirliği yapmak zorunda olduğu ülke arıyorlar. İsrail bombalıyor gidiyor. Asker çıkarmazsa karaya, Suriye'yi bombalayıp geri dönersin, harap et, Ortadoğu politikası, benim de olmasın, onun da olmasın. İsrail'in yaptığı bu. Golan Tepeleri'nin etrafına şimdi kara harekatı da yapıyor"

AFRİKA MODASI TÜRKİYE'DE VAR

Soru: Afrika günümüzde yükselen bir değer mi, bunun sebebi nedir? 

Türkiye'de şimde Afrika modası var şimdi. Avrupa'da ve Amerika'da moda değil. Dünyada moda gibi birşey var. İnsanlar hala önünde arkasında ağaç yaprağıyla dolaşıyor. 

Haydar Çakmak kimdir? 

Prof. Dr. Haydar Çakmak, Türk akademisyen, araştırmacı yazar ve uluslararası ilişkiler profesörüdür. 5 Eylül 1956 tarihinde Kırşehir'in Çiçekdağ ilçesinde doğmuştur. Akademik kariyerine Fransa'nın Dijon kentinde bulunan Bourgogne Üniversitesi'nden 1987 yılında mezun olarak başlamıştır. Ardından 1989 yılında Besançon'da bulunan Franche-Comté Üniversitesi'nde yüksek lisansını (DEA) tamamlamıştır. 1993 yılında ise Paris-X Nanterre Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde doktora yapmıştır.

1994 yılından itibaren Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmış ve aynı fakültede Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı olarak da görev almıştır. Halen Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyesi olarak akademik çalışmalarına devam etmektedir.

Prof. Dr. Haydar Çakmak'ın akademik ilgi alanları arasında Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, Avrupa Güvenliği, Türk Dünyası ve Türk Dış Politikası gibi konular yer almaktadır. Çakmak, bu konularda yurt içinde ve yurt dışında birçok makale yayımlamıştır. İleri düzeyde Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

Eserleri

Prof. Dr. Haydar Çakmak, uluslararası ilişkiler ve siyasi konularda pek çok kitap kaleme almıştır. İşte eserlerinden bazıları:

1989’dan Günümüze Gürcistan (1998)

Dünden Bugüne Özbekistan

ABD'nin Askeri Müdahaleleri (1801'den Günümüze)

Avrupa Birliğinin Etnik Yapısı

Avrupa Güvenliği (2003)

Cumhurbaşkanları ve Dış Politika

Geçmişten Günümüze Türk - Fransız İlişkileri

Kriz Yönetimi ve TSK

Liderlerin Dış Politika Felsefesi ve Uygulamaları

Suç Terör Savaş Üçgeninde Siber Dünya

Terörizm

Türk Dış Politikasında 41 Kriz

Terörizmin Finansmanı ve Ekonomisi

Türkiye - Türk Cumhuriyetleri İlişkileri

Uluslararası Krizler ve Türk Silahlı Kuvvetleri (2004)

Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri (2005)

Uluslararası İlişkiler (2008)

Uluslararası İnsani Sorunlar

Türk Dış Politikası 1919-2008 (2008)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder