27 Şubat 2025 Perşembe

Yahya Kemal Beyatlı, Celile Hanım ve Nâzım Hikmet: 

Şiirle Yazılmış Bir Aşk ve Ayrılık Hikâyesi


                                       Fotoğraf: İndependent 

Nevin BİLGİN

Türk edebiyatının iki önemli ismi, Yahya Kemal Beyatlı ve Nâzım Hikmet, yalnızca edebi kimlikleriyle değil, hayatlarındaki kesişmelerle de dikkat çeker. Ancak bu kesişmenin merkezinde, Nâzım Hikmet’in annesi Celile Hanım vardır. Yahya Kemal ile Celile Hanım arasındaki aşk, yalnızca iki kişinin değil, bir oğulun da kaderini etkileyen, edebiyat tarihine geçmiş bir hikâyedir.


Celile Hanım: Güçlü Bir Kadın

Celile Hanım, Osmanlı’nın köklü ailelerinden birine mensup, eğitimli, sanata düşkün ve güzelliğiyle göz kamaştıran bir kadındı. Ressam kimliğiyle de tanınan Celile Hanım, Batılı bir yaşam tarzına sahipti ve dönemin birçok entelektüeliyle yakın ilişkiler kurmuştu. Evliliği, oğlu Nâzım Hikmet’in babasıyla sona erdiğinde, Yahya Kemal Beyatlı ile tanıştı ve aralarında güçlü bir bağ oluştu.


                                                                                Yahya Kemal Beyatlı


Yahya Kemal ve Celile Hanım’ın Aşkı

Yahya Kemal, Celile Hanım’a derin bir aşk besliyordu. Ancak, bu aşk karşılıklı olsa da bir türlü tam anlamıyla yaşanamayan, sürekli tereddütlerle dolu bir ilişkide sıkışıp kalmıştı. Yahya Kemal’in Celile Hanım’a yazdığı şiirlerde bu tutkunun izlerini görmek mümkündür. Ne var ki, dönemin toplumsal baskıları, Yahya Kemal’in evlilik konusundaki çekinceleri ve içsel gelgitleri bu ilişkiyi çıkmaza sürükledi.


Nâzım Hikmet’in Gözünden Bu Aşk

Bu aşkın en ilginç yönlerinden biri, Nâzım Hikmet’in duruma olan tepkisiydi. O yıllarda genç bir delikanlı olan Nâzım, Yahya Kemal’in öğretmeniydi ve ona büyük bir hayranlık duyuyordu. Ancak Yahya Kemal’in annesiyle olan ilişkisi, onun için kabul edilmesi zor bir durumdu. Annesinin böylesine büyük bir aşkla bağlandığı adamın, ona aynı cesaretle karşılık verememesi, Nâzım’ın gözünde Yahya Kemal’in imajını zedeledi.


Nâzım Hikmet, annesinin yaşadığı bu hayal kırıklığını ve Yahya Kemal’in kararsızlığını unutmadı. Hatta ilerleyen yıllarda, Yahya Kemal’in ismini bile anmamayı tercih etti ve ona yönelik eleştirilerini kimi zaman şiirlerine, kimi zaman satır aralarına gizledi.

Yahya Kemal’in Sessiz Gemi’si hep ölüme yazılmış bir şiir olarak bilinir. Oysa demir alıp bu limandan kalkan gemi, Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol dizeleri, Yahya Kemal’in hayatındaki en büyük aşkı olan Celile’sinin Ada’dan gemiyle İstanbul’a uzaklaşışı esnasında yaşadığı çaresizliği anlatır. Ölümdür elbette Sessiz Gemi’nin konusu. Ama aşkta aranan ölümdür ve Celile’nin ardından ada limanında bakakalan Yahya Kemal’den esintiler içerir.


SESSİZ GEMİ…

Artık demir almak günü gelmişse zamandan

Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan

Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol

Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol

Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli

Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli

Biçare gönüller!

Ne giden son gemidir bu

Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu

Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler

Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler

Birçok gidenin her biri memnun ki yerinden

Birçok seneler geçti dönen yok seferinden.

Kaynakça: 

https://www.indyturk.com/node/622346/haber/yahya-kemal-naz%C4%B1m-hikmetin-annesine-a%C5%9F%C4%B1k-m%C4%B1yd%C4%B1

https://www.soylentidergi.com/yahya-kemal-ve-celile-hanim-buyuk-bir-ask-hikayesi/

https://pharmetic.org/celile-hanim%E2%80%99in-hikayesi

https://www.cafrande.org/yahya-kemalin-nazim-hikmetin-annesine-yazdigi-siir/

https://www.facebook.com/Av.Figen.Calikusu/videos/%C3%A7etin-altandanyahya-kemalin-naz%C4%B1m-hikmetin-annesi-i%C3%A7in-yazd%C4%B1%C4%9F%C4%B1-%C5%9Fiir-sizi-d%C3%BCn-bek/528727921017895/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder