19 Nisan 2024 Cuma

 

            HİTLER’İN AFİŞLERİ VE SLOGANLARI NEYDİ?





           NEVİN BİLGİN

            Adolf Hitler, kullandığı siyasi propaganda ve seçim kampanyaları ile Nazi Almanya’sında kitlelerin gözünde yaşayan bir efsane haline getirilmiştir. Peki Hitler’i başarıya götüren kampanyada hangi sloganlar kullanılmıştı, hangi afişlerle halka mesajlar verilmişti?

           Kampanyalarda, Hitler’in hayatını halkına adadığı, insan üstü özellikler taşıdığı, her zaman en doğruyu söylediği gibi mitler Naziler tarafından inşa edilerek milyonların Hitler’i sevmesi ve onu örnek alması sağlanmıştır.

          Almanya’nın dört bir yanına Hitler’in resimleri ve sözleri asılmış, heykelleri ve büstleri dikilmiş, Hitler’i öven marşlar bestelenmiş, Hitler’i yücelten filmler çekilmiştir. Nazi propagandasının tüm bu çabaları Hitler’i Alman halkının gözünde kült lider olarak inşa etmek ve böylece onun kitleler üzerindeki diktasını sağlamlaştırmaktı.

          Slogan ve afişlelrin temel özelliği Hitler’in kült lider inşasında; tanrısal bir otorite tarafından görevlendirildiği, Alman halkını yönetebilecek tek kişinin olduğu ve Hitlersiz bir Nazi Almanyası’nın asla büyük bir devlet olamayacağı mitlerinin inşa edildiği görülmektedir. Böylece Hitler’in aldığı tüm kararların tartışılmadan kabul edilmesi amaçlanmıştır.

 


                  Tek Halk, Tek Devlet, Tek Lider



 

 Adolf Hitler, Nazi Almanyası’nın diktatörü olarak, propaganda teknikleri ve seçim afişleriyle tanınmıştır. Hitler’in önemli bazı seçim afişleri ve kullanılan sloganlar şöyledir:

    Tek Halk, Tek Devlet, Tek Lider: Bu afiş, Hitler’in liderlik ilkesini vurgulamaktadır.

    Tek Millet Tek Lider Tek ‘Evet’: Seçimler için bir slogan olarak kullanılmıştır.

     Tek Millet Tek Devlet Tek Lider Büyük Almanya! Büyük Almanya’nın birliğini vurgulayan bir afiş.

    Düsseldorf Esnafı Liderini Selamlıyor: Hitler’e destek veren Düsseldorf esnafının selamını içeren bir afiş.

     Liderimiz Adolf Hitler Sigara ve İçki İçmez: Hitler’in kişisel özelliklerini vurgulayan bir afiş.


Adolf Hitler'in Yolları


     TANRI’NIN TEMSİLCİSİ GİBİ SUNULDU

      Hitler, kurtarıcı, Tanrı'nın temsilcisi, lider ve mutlak otorite gibi metaforlarla betimlenmiştir. Bu metaforlar, Hitler'in zamanındaki Almanya'nın siyasi ve ekonomik durumundan kaynaklanan belirli bir bağlam içinde değerlendirilmelidir. Almanya, Versay Antlaşması'nın getirdiği toprak kayıpları ve ekonomik sıkıntılarla boğuşurken, Naziler Hitler'i bir umut olarak sunmuş ve onu kült lider olarak tanıtmışlardır. Bu bağlamda, görsellerde Hitler, umut simgesi olarak öne çıkmıştır.

      Naziler, Weimar Cumhuriyeti'nin istikrarsızlığına karşı bir otoriter lider arayışı içinde olan Alman halkının desteğini kazanmak için Hitler'i sunmuşlardır. Ayrıca, Katolik Almanların desteğini alabilmek için Hitler dini sembollerle donatılmış sunum kodlarında yer almıştır. Bu şekilde, yapılan propaganda aracılığıyla, Hitler'in kült liderliğinin Tanrısal bir yetki tarafından verildiği algısı oluşturulmuştur.


                          Kimse Aç Kalmamalı, Kimse Üşümemeli


    BİR ARABA, BİR EV SLOGANI

     Adolf Hitler, halka bir araba bir ev vaadinde bulundu. Volkswagen Beetle adlı aracın üretimini başlatarak önemli bir rol oynadı. Bu araç, "Halkın Arabası" anlamına gelen Volkswagen olarak adlandırıldı. Hitler, ucuz, rahat ve her Alman'ın satın alabileceği bir araba üretmek istiyordu. 1938'de, bu yeni arabayı "KFD Wagen" (Kraft Durch Freude - Sevinç ile Kuvvet, Wagen - Araba) olarak tanıttı. Bu araç, dünya genelinde özgürlüğün sembolü haline geldi ve Hitler'in bu projeyi hayata geçirmesi, onun popülaritesini artırdı. Volkswagen Beetle, tüm zamanların en çok satan arabalarından biri oldu ve günümüzde bile tanınmış bir simge olarak varlığını sürdürmektedir. Hitler'in bu aracın üretimine olan katkısı, sadece aracın ticari başarısını değil, aynı zamanda Alman halkı arasında yaygın bir memnuniyet ve destek duygusu yaratmıştır. Bu da Hitler'in liderlik yeteneklerini ve etkisini güçlendirmiştir.


      (Sen Almanya'sın) 



          Hitler, uyguladığı sosyal yardım kampanyaları ile de halkın desteğini almayı başarmıştır. Özellikle Almanya'da ekonomik krizler döneminde, Nazi rejimi, sosyal yardım programları ve istihdam politikaları aracılığıyla halka destek sağlamıştır. Destek kapsamında kömür dağıtımı da gerçekleştirilmiştir.


                               (Führer size 11,5 milyon metreküp kömür verdi, siz de ona oyunuzu verin)


 

Kaynakça:

Milyonlarca İnsanın Ölümünden Sorumlu Olan Adolf Hitler'in 17 Propaganda Afiş ve Pankartı (onedio.com)

Çakı, Caner. (2018). Adolf Hitler'in kült lider inşasında kullanılan propaganda posterlerinin göstergebilimsel analizi. Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi, 3(6), 24-38.

Hitler'in Göz Bebeği Volkswagen Beetle'ın İnanılmaz Tarihi - Webtekno


 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder