17 Mayıs 2024 Cuma


 

İNÖNÜ’NÜN EŞSİZ KİTAP KOLEKSİYONU HALKA AÇILDI

4569 KİTAP YANINDA HARCAMA FATURALARI DA PEMBE KÖŞK’TE HERKESE AÇIK

İLKOKUL KİTAPLARINDAN 3 BİN SAYFALIK SÖZLÜĞE KADAR 4569 KİTAP VAR

 


      NEVİN BİLGİN 

      2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ne ait 4569 kitap, yaşadığı dönemde yaptığı harcamalara ait faturalara kadar birçok eser Pembe Köşk’te sergilenmeye başladı. Sergi “İnönü ve Okumak” adını taşıyor.

   




     İsmet İnönü, gençlik yıllarından itibaren okuduğu kitapları, savaş yıllarının zorluklarına rağmen biriktirmeye devam etti. Hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Pembe Köşk’te topladığı bu kitaplar, İnönü Vakfı'nın kurulması ile düzenlenerek arşive alındı. Eski Türkçe ve Türkçe toplam 3089 kitabın yanı sıra, kütüphanede toplamda 4569 kitap bulunuyor ve artık bu koleksiyon araştırmacıların ve halkın incelemesine açıldı.

       


      Kitap Koleksiyonu

    İsmet İnönü, yabancı dildeki kitapları orijinal dillerinde okumaya özen gösterirdi. Fransızca ve Almanca’yı gençlik yıllarında öğrenen İnönü, daha sonra İngilizceyi de öğrendi. Kitap okurken her zaman sözlük kullanarak bilmediği kelimelere bakardı; bu nedenle masasının üzerinde daima sözlükler bulunurdu.



    Yabancı Dildeki Kitaplar ve İlgi Alanları

    İsmet İnönü, süreli yayınları ve daha baskısı çıkmamış kitap çalışmalarını da yakından takip ederdi. Satranç ve briç kitapları da okuma alışkanlıkları arasındaydı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında, oğullarına yazdığı mektuplarda okuduğu kitaplardan bahseder ve onların da fikirlerini alırdı.

     İsmet İnönü’nün 04 Kasım 1941 tarihli, oğlu Erdal İnönü’ye yazdığı bir mektubunda şu ifadeler yer alıyor:

“Sevgili Oğlum,

Bizim yoğunluğumuz yeni yeni geçmeye başladı. Ben yoğun çalışmaya başlamak üzereyim. Güzel kitaplarım var. Edebiyat, fen, siyaset. Evvela fenni- içtimai birinden başlayacağım. Almanca “Chemie erobert die welt – Kimya Dünyayı Zapt ediyor” isimli. Sana vakit vakit malumat veririm. İngilizce cilt cilt Bernard Shaw’lar da bekliyor. Ben bu şöhreti eserleriyle yakından tanımış değilim. Bakalım bu kış ne kadar vakit bulacağım. Goethe’nin bütün eserlerini de toptan edinmeye çalışıyorum. Daha yan masalarımda duran yarım kitaplardan bahsetmiyorum; bitirdikçe söylerim.”

(3 bin sayfalık sözlük)


     Kitapların İncelenmesi

     
İsmet İnönü’nün Pembe Köşk’teki kitap koleksiyonu, onun entelektüel birikimini ve geniş okuma yelpazesini gözler önüne seriyor. Pembe Köşk’ün kütüphanesi, tarihe ışık tutacak birçok eseri barındırıyor.



  Pembe Köşk Bahçesi

             Pembe Köşk'te ayrıca İnönü ve ailesinin o dönemde giydiği kıyafetler, kılıç ve silahları, Mustafa Kemal Atatürk'le oturdukları masa aslına uygun şekilde korunarak sergileniyor. 

                                        Mevhime İnönü'nün gelinliği











                                                    (Kızı Özden Toker)


                                                  (Torunu Gülsün Bilgehan Toker) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder