21 Temmuz 2024 Pazar

 

EGE'DE ELEKTRİKSİZ KAYIP MAHALLE

ŞAR YERİ OLARAK BİLİNEN YEŞİLKÖY VARKEN YOK OLDU

BİR GARİP BELEDİYE HİKAYESİ




NEVİN BİLGİN 

6360 sayılı Kanun ile büyükşehir statüsüne sahip illerin tamamında belde belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleye dönüştürülmüştür. Bu kapsamda, Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Yeşilyuva Belediyesi’ne bağlı olan ve Şar Yeri olarak bilinen mahalle, sonradan Yeşilköy adını almıştır. Ancak, Yeşilköy’ün mahalle mi köy mü olduğu belirsizdir. Hiçbir hizmet alamayan yerleşim yerinde bu devirde elektrik hizmeti bile bulunmamaktadır. 

Konum ve Ulaşım Zorlukları

Yeşilyuva’ya yaklaşık 20 km uzaklıktaki dağlık alanda bulunan Yeşilköy’de yaşayanlar, oylarını kullanmak için Yeşilyuva’ya gidiyor, mahalle olarak ya da köy olarak mı olduğu belli olmayan yerleşim yerinde çöp hizmeti bulunmamakta, okul yıkılmış ve cami kendi imkanlarıyla yapılmış. Hayvancılık yapanlar kalmamış ve otobüs-dolmuş hizmeti bulunmuyor. 

                 Kendi imkanlarıyla yapılan camii

Yerel Halkın Mücadelesi

Yeşilköy olarak bilinen bu yerleşim yerinde, 1970’lerde Kıbrıs’a Türkiye’den yerleştirilen TC vatandaşlarından olan Abdullah Yakar ve Ayşeana Yakar, Gazimağusa’ya yerleştikten yıllarca orada kaldıktan sonra eski köylerine dönmüşler. Abdullah Yakar, “Ne mahalleyiz ne köyüz, kayıp bir yerdeniz” diyerek durumlarını anlatıyor. Defalarca dilekçe yazdıklarını belirten Yakar, ayrılış hikayelerini gözleri yaşararak anlatırken, mahalle mi köy mü olduklarının bir türlü çözümlenemediğini, hiçbir hizmet alamadıklarını, elektrik dahi bulunmadığını,  defalarca dilekçe yazmalarına rağmen sonuç alamadıklarını belirtti. Bir zamanlar yanık kokulu keçi ve koyun yoğurtlarının yapıldığı bu mahalle, artık oturulamaz hale gelmiş durumda. 



Yeşilköy’ün Durumu: Elektriği yok

  • Konum: Yeşilyuva’ya yaklaşık 20 km uzaklıkta, dağlık alanda.
  • Hizmetler: Çöp hizmeti yok, okul yıkılmış, cami kendi imkanlarıyla yapılmış.
  • Ulaşım: Otobüs ve dolmuş hizmeti yok.
  • Geçmiş: 1970’lerde Kıbrıs’a yerleştirilen Abdullah Yakar ve Ayşeana Yakar, eski köylerine dönmüşlerdir.


Yeşilköy halkı, hizmetlerden yoksun bir yaşam sürdürmeye devam ederken, yetkililerden çözümler beklemektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder