29 Ağustos 2024 Perşembe

 ATATÜRK'ÜN HASTALIĞI (2. BÖLÜM) 

ATATÜRK'E ANANAS SUYU İÇMESİ ÖĞÜTLENMİŞTİ ANCAK BULANAMIYORDU




NEVİN BİLGİN

Mustafa Kemal Atatürk'ün hastalığının arttığı 1938'in ilk aylarında yapılan muayeneler sonunda ananas suyu içmesinin iyi geleceği doktorlarınca bildirildi. Ancak bir türlü ananas bulunamıyordu. Ananas ve mikser arayışının olduğu o dönemdeki Çankaya Köşkü ve Türk Büyükelçilikleri arasında yazışmalara da yansıdı. 

Bilal Şimşir'in "Atatürk'ün Hastalığı" adlı eserinde, şu bilgiler yeralmakta: 

"Doktorlar Atatürk'e ananas suyu içmesini öğütlemişlerdi. Ama bu suyu sağlamakta güçlük çekiyorlardı. Ananas Türkiye'de yetişen bir meyve değildi. Tropik iklimlerde sömürgesi olan Fransa'da bolca yeniyordu.Buna ve ısmarlanan ilaçların Paris'te hangi adresten alınacağının açık seçik belirtildiğine bakarak, Mart sonuna doğru Atatürk'ün bir Fransız doktoruna muayene ettirildiği söylenebilirdi. Gerçekten Fransız Profesörü Dr. Fiesenger'in Türkiye'ye gelip Atatürk'ü muayene ettiği tam bugünlerde açıklanacaktı."

"Doktorun soğuk algınlığı olarak gösterdiği hastalık Mart ayında da geçmedi Bu ay içinde Paris'ten yine maden suları ve ilaçlar ısmarlandı. 19 Mart 1938 günü Paris Büyükelçisi Suar Davaz bir miktar daha Vichy maden suyu yolladığını bildirdi. Cumhmurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Süreyya Anderiman, 25 Mart'ta maden sularının alındığın ve parasının ödendiğini Paris'e yazdı. Maden suyu istenmesini pek karamsar yorumlamamak uygun olur. Atatürk maden suyu içmeye başladığına göre, önce yolananlar bittikçe par parti tekrar yollanması olağandır. Hem sonra, sağlığına düşkün birçko kimse, hiç hasta olmadıkları halde maden suyu kullanmayı tercih etmişler mi? Ama istenen yalnız Vichy suları değildi. 29 Mart'ta Ankara'dan Paris'e yine acele telgraf çekildi. 

'Taze ananas suyunun sıkılması için aletler ve makine acele göndnerilmesini saygılarımla dilerim'

Paris Büyükelçiliği ise ilaçları gönderdi ancak mikser Paris'te bulunamadı. Ananas suyu çıkarmaya mahsus alet her nevi meyve, bunlar meyanında ananas suyu çıkarır bir alet takdim olundu" 

Kaynakça: 

Şimşir, Bilal. Atatürk'ün Hastalığı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder