MAFYANIN KÜRESELLEŞMESİ: YERALTI DÜNYASINDA DEĞİŞEN DENGELER
MAFYA GRUPLARI ARTIK ULUSLARARASI TİCARETİN BİR PARÇASI
Mafya, geçmişten günümüze evrim geçirerek küresel suç ağlarının bir parçası haline gelmiştir. Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle Doğu Avrupa’da ortaya çıkan suç örgütleri, Batılı ve diğer ülkelerdeki mafyalarla iş birliği yaparak yeraltı dünyasının çehresini değiştirmiştir. Uyuşturucu, silah, insan kaçakçılığı ve kara para aklama gibi suçlar, uluslararası bir nitelik kazanmış ve devletlerin bu tehditlere karşı daha etkili politikalar geliştirmesini zorunlu kılmıştır. Küreselleşme, sadece yasal ekonomileri değil, organize suçu da dönüştürmüş ve mafyanın sınır ötesi iş birliklerini güçlendirmiştir.
Nevin BİLGİN
Organize suç, her zaman toplumları bir gölge gibi izlese de, 20. yüzyılın sonlarından itibaren küreselleşme ile yeni bir boyut kazanmıştır. Küreselleşmeyle birlikte mafya grupları, yalnızca yerel ekonomilere zarar vermekle kalmayıp, uluslararası ticaretin de bir parçası haline gelmiştir.
Soğuk Savaş'ın sona ermesi, Doğu Avrupa'daki siyasi değişimler ve finansal serbestleşme, mafya örgütlerinin sınırları aşarak güç kazanmasına zemin hazırlamıştır.
Mafyanın Geleneksel Yapısı
Mafya denildiğinde akla ilk gelen örgütler La Cosa Nostra, Sicilya Mafyası, Kolombiya kartelleri ve Yakuza’dır. Ancak son yıllarda ‘Ndrangheta , Rus mafyası, Çinli Tongs ve Triadlar gibi daha az bilinen suç örgütleri de uluslararası suç piyasasında önemli roller üstlenmektedir.
Özellikle Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından Rus mafyasının, Avrupa ve Amerika’da hızla genişleyerek uyuşturucu, silah ve insan ticareti gibi alanlarda etkili olduğu görülmektedir.
Doğu Avrupa’da Organize Suç
Sovyetler Birliği’nin çöküşü, Doğu Avrupa’da mafya yapılanmalarının güçlenmesine neden olmuştur. Boşalan devlet otoritesinin yerine mafya geçerek yeraltı ekonomisinin en güçlü aktörlerinden biri haline gelmiştir.
Dünyanın pek çok yerinde de eski ajanlar, askeri uzmanlar da suç örgütlerine katılarak mafya gruplarının daha profesyonel ve ölümcül olmasına yol açmıştır.
Serbest piyasa ekonomisine geçiş süreçleri, mafya grupları için yeni fırsatlar sunmuştur; uyuşturucudan teknolojiye kadar birçok sektörde yasadışı ticaret hızla artış göstermiştir.
Kartellerin Gelirleri
Kolombiyalı Medellín Karteli’nin 1990’larda çöküşü, yerini Cali Karteli’ne bırakmıştır.
Birçok ülkede yalnızca kokain değil, aynı zamanda eroin üretiminin artması ve başta Avrupa olmak üzere pek çok pazara ulaşması, kartellerin uyuşturucu gelirlerini aklamasına imkan tanımıştır.
Birbirine rakip pek çok ülkenin içindeki mafya gruplarının daha ortak çalışarak suç faaliyetlerini genişlettikleri görülmüştür.
Küreselleşmenin Etkileri
Küreselleşme, yalnızca yasal ticareti değil, yasadışı faaliyetleri de kolaylaştırmıştır.
Açık sınırlar ve finansal denetimlerin zayıflaması, suç örgütlerinin para aklama işlemlerini kolaylaştırmıştır.
Gevşek finansal denetimleri olan ülkeler mafya grupları için cazip bir merkez haline gelmiştir. Mafya grupları bu ülkelerdeki bankaları kullanarak milyarlarca dolarlık yasadışı gelirlerini temizleyebilmektedir.
Mafya ile Mücadelede Devletlerin Rolü
Organize suçla mücadelede en büyük zorluklardan birisini mafyanın devlet içindeki kişilerle kurdukları bağlar oluşturmaktadır.
Birçok ülkede polis, yargı ve siyaset dünyasında mafya ile iş birliği yapan unsurlar bulunmaktadır. Ancak bazı ülkeler sert önlemler alarak mafyaya büyük darbeler vurmuştur. İtalya’da Yargıç Giovanni Falcone ve Paolo Borsellino’nun mücadelesi, mafyaya karşı verilen savaşın en önemli örneklerinden biridir. Ancak bu mücadele, sıklıkla mafyanın şiddetli misillemeleriyle karşılanmaktadır.
Kaynakça
https://www.igfhaber.com/yazarlar/serkan-torun-94/kuresellesen-mafya-ve-ceteler-kanunlarin-ve-sinirlarin-otesindeki-guc-3910?form=MG0AV3
https://teoriveeylem.net/tr/2023/03/27/italyada-mafya-ekonomi-ve-siyasi-guc/?form=MG0AV3
https://serbestiyet.com/featured/19-yuzyildan-21-yuzyila-mafya-ne-kadar-degisti-69026/?form=MG0AV3
https://www.odatv.com/yazarlar/kayahan-uygur/neoliberalizm-ve-kuresellesme-en-cok-mafyaya-yaradi-son-maglup-ekvador-120021306?form=MG0AV3
Çulcu, Murat, 1998, Mafya Üzerine Notlar
Signier, Jean-François, Thomazo, Renaud, 2006, Dünya Tarihindeki Gizli Örgütler