17 Haziran 2025 Salı

 

Mancarlı Ekmek: Kastamonu’nun Tandırda Mayalanan Hafızası

                                              Kastamonu Sinanoğlu Ekmek Fırın


Kastamonu’nun yüksek köylerinde, sabahın serinliğiyle fırınlarda çıkan ekmeğin kokusu farklıdır. 

Mayalanmış hamur ve  kara lahana yaprakları..Bu bölgede adı "mancar".

Mancar, burada sadece bir sebze değil; yoksulluğun berekete çevrildiği, toprağın sade cömertliğinin simgesi.

Mancarlı ekmek ya da bazı köylerde söylenişiyle mancarlı pide, kara lahana ile hazırlanan, yöreye özgü bir tandır lezzeti.  Ekşi maya kullanılarak yapılıyor. Üzerine haşlanmış, ince kıyılmış mancar seriliyor. Kimi zaman çökelek ya da soğan da katılıyor. Sonra taş tandıra verilerek ateşte pişiriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder