KEPÇENİN GÜCÜ
MUHTARLIĞIN YENİ TARİFİ:
"3 KİLO ET, 1 ÇUVAL BULGUR”
Nevin BİLGİN
Eskiden muhtar dediğin, köyün yolunu yaptırır, çeşmesini tamir ettirir, gelen evrakı imzalardı. Şimdi mi? Unutun onları. Günümüz muhtarı, elinde kepçe, başında aşçı şapkasıyla köy meydanında “hayır” kotasını dolduruyor. Kırsalda, özellikle Ege kasabalarında, düğünler, mevlütler, sünnetler zaten yemekli olurdu; şimdi bunun yanına “muhtar özel menüsü” eklendi.
Sistem basit: Muhtar WhatsApp’tan, mesajdan ya da hoparlörden duyuruyor:
“Sevgili hemşehrilerim, bu hafta hayır amaçlı keşkek, haftaya aşure, ay sonunda da lokma var. İBAN’ı atıyorum, gönlünüzden ne koparsa…”
Yurt dışında olanlar bile IBAN’a para gönderiyor. Muhtar da gelen bağışları topluyor, kazanları kaynatıyor, köy meydanında servis başlıyor.
Artık köyde “ne pişirsem?” derdi de yok neredeyse.
İnsanlar neredeyse cepte kaşıkla gezer hale gelmiş.
“Bugün kim hayır yapıyor?” sorusu, “Ne yemek var?” demek. Etli olanlar en kalabalık, tavukluya ise burun kıvrılıyor. Yazın kar şerbeti hayrı yapan da var, kışın lokma dağıtan da…
Gıda fiyatlarının yüksek olması da vatandaşların bedava yemeğe ilgi göstermesine neden olan en büyük sebeplerden.
Kepçeli muhtarlar da seçimi garantilemiş oluyorlar sürekli...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder