26 Haziran 2024 Çarşamba

 

KAPİTALİZMİN GÖLGESİNDE

AVRUPA'DA UYUŞTURUCU KULLANIMI VE YASAL ESNEKLİK ARTIYOR

ESRARLI ÇİKOLATA, ŞEKERLEME, DONDURMA NE İÇİN? 





NEVİN BİLGİN

Hollanda'nın ardından Nisan ayında Almanya'da esrar kullanımını kısmen serbest bırakan yeni yasal düzenleme yürürlüğe girdi ve esrar kullanımını suç olmaktan çıkardı. Brezilya'da ise dün itibarıyla kişisel esrar kullanımı serbest bırakıldı.

Atık Sudan Avrupa'daki Uyuşturucu Kullanımı Analiz Edildi

Avrupa'nın 21 ülkesi ve 104 şehrinde yürütülen ortak bilimsel çalışma, kirli sularda esrar, kokain, metamfetamin, amfetamin, MDMA ve ketamin metabolitlerinde artış olduğunu tespit etti. SCORE grubu ve Avrupa Uyuşturucu ve Bağımlılık İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından yürütülen bu atık su analizleri, Avrupa şehirlerinde yasa dışı uyuşturucu kullanımında belirgin bir artış olduğunu ortaya koyuyor. EMCDDA Direktörü Alexis Goosdeel, atık su incelemelerinin uyuşturucu kullanımı ve arzının dinamikleri konusunda yerleşik bir bilim dalı haline geldiğini belirterek, elde edilen bulguların karmaşık bir uyuşturucu sorununun resmini çizdiğini ifade etti.

Tüm Şehirlerde Kokain Var

Çalışmaya katılan tüm şehirlerde kokain tespit edildi. 2021 ve 2022 verilerine sahip 66 şehrin yarısından fazlasında kokain izlerinde artış gözlendi. Bu şehirlerin çoğunluğu Batı ve Güney Avrupa'da bulunuyor. 

İsviçre'nin Basel, Cenevre ve Zürih şehirleri, atık su örneklerinde en yüksek kokain metabolitleri kalıntılarına sahipken, Belçika, Hollanda, İspanya ve Portekiz'deki şehirler en yüksek kokain prevalansını gösterdi. 2022'de yayınlanan bir AB uyuşturucu pazarı analizi, Hollanda, Belçika ve İspanya'nın liman şehirlerinde kokain oranındaki artışı, bu limanlardaki artan kokain ticaretine bağlıyor. 2020 yılında Avrupa'da en çok kokain ele geçirilen liman, 2010 yılına kıyasla neredeyse on kat artışla Belçika'dayken, onu Hollanda ve İspanya limanları takip etti.

Esrar Yaygın

Atık su analizinde dikkat çeken bir diğer nokta ise esrar miktarının birçok şehirde düşmesine rağmen, esrarın Avrupa'da en çok kullanılan yasa dışı uyuşturucu olmaya devam etmesiydi. 15 şehirde kullanım azalırken, esrar metaboliti 2021'e kıyasla 18 şehrin atık suyunda arttı. 

Dünyada Uruguay ve Kanada'da Serbest

Esrarın yasal olduğu ülkeler arasında Uruguay ve Kanada bulunuyor. Uruguay, esrarın üretimini, dağıtımını ve satışını yasalarla serbest bırakan tek ülke olarak öne çıkıyor. Kanada ise 2018 yılında esrarın keyif amaçlı kullanımını yasallaştırdı. Amerika Birleşik Devletleri’nde on eyalet ve Columbia Bölgesi, esrarın satışını ve tüketimini yasallaştırmıştır. Diğer ülkelerde ise tıbbi amaçlarla kullanımı veya kişisel kullanım için belirli sınırlamalar getirilmiştir. Örneğin, İtalya’da yarım gramın altında esrar bulundurmak yasak değildir. Belçika’da ise bir dişi bitki yetiştirmek ve 3 grama kadar taşımak serbesttir. Ancak, esrarın yasal durumu ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.


Almanya'da esrar kullanımını kısmen serbest bırakan yasal düzenleme 1 Nisan'dan itibaren yürürlükte. Uzun süren hararetli tartışmaların ardından bir dizi değişikliğe de uğrayan yasa, esrar kullanımını suç olmaktan çıkardı. Hollanda'da, Hoşgörü Yasası çerçevesinde, Coffeeshop adı verilen kafelerde esrar satışına izin veriliyor, ancak esrar üretimi yasak. Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (Anvisa), 2019'da kenevirden elde edilen tıbbi ürünlerin satışına ilişkin yönergeleri onaylamıştı. Brezilya, kişisel kullanım için az miktarda uyuşturucu bulundurmayı suç olmaktan çıkarmayan az sayıda Latin Amerika ülkesinden biridir. Dün itibarıyla Brezilya'da kişisel esrar kullanımı serbest bırakıldı.

Erişim Kolaylaşıyor, Ticarileşme Modelleri Artıyor

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), uyuşturucu kullanımıyla ilgili endişe verici eğilimler ve artan kamu sağlığı sonuçları konusunda uyarıda bulunuyor. Son raporlarına göre, uyuşturucuya erişim kolaylaşıyor ve giderek karmaşıklaşan ticarileşme modelleri ortaya çıkıyor. Yasadışı uyuşturucu kullanımının etkisi artık toplumun hemen her yerinde görülüyor. 2024 raporuna göre, AB’de geçtiğimiz yıl 22 milyon kişi esrar, 4 milyon kişi kokain ve yaklaşık 3 milyon kişi "ekstazi" olarak bilinen MDMA haplarını kullandı. Psikoaktif özelliklere sahip neredeyse tüm keyif verici maddeler uyuşturucu olarak kullanılıyor ve genellikle yanlış etiketleniyor veya bileşik formda bulunuyor.

Bu veriler, Avrupa’da uyuşturucu kullanımının yaygınlığını ve toplum üzerindeki etkilerini gösterirken, aynı zamanda bazı ülkelerin uyuşturucu kullanımına yönelik yasaları esnetme eğiliminde olduğunu da ortaya koyuyor.


Kaynak

Hollanda’da iki kentte ‘yasal esrar deneyi’ başladı - BBC News Türkçe

Hollanda'nın iki kentinde esrar tüketimi yasallaştı | Euronews

https://tr.euronews.com/2023/04/07/avrupanin-uyusturucu-haritasi-atik-su-analizleri-esrar-ve-kokain-kullaniminda-artis-goster

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder